Germania exclude posibilitatea de a-i acorda azil politic lui Snowden

0
180

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, s-a exprimat marţi ferm împotriva ideii ca fostul angajat al CIA Edward Snowden să primească azil politic în Germania în schimbul colaborării acestuia în investigarea operaţiunilor de spionaj ale serviciilor secrete americane, care ar fi interceptat inclusiv telefonul cancelarului Angela Merkel, consemnează agenţia EFE.

 

 

 

Foto: AP ARHIVA – Autor: Markus Schreiber

Oficialul de la Berlin a tranşat această chestiune într-o declaraţie acordată cotidianului Münchner Merkur, argumentând că Snowden nu poate primi azil politic în Germania întrucât ‘nu este un persecutat politic’. Anterior, şi colegul său de cabinet Guido Westerwelle, titularul externelor, a avertizat asupra implicaţiilor negative ale unei eventuale primiri a lui Snowden în Germania. ‘În pofida tuturor necazurilor, o bună relaţie cu SUA este de neînlocuit’, a punctat şeful diplomaţiei germane. Luni, şi Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angela Merkel, a precizat că aceasta nu va lua măsuri care să dăuneze relaţiilor cu SUA, raporturi ‘primordiale’ pentru Germania.

Speculaţiile despre un eventual azil politic al lui Snowden în Germania au apărut după ce acesta şi-a afirmat săptămâna trecută disponibilitatea de a coopera cu Berlinul. Ministrul Hans-Peter Friedrich a afirmat atunci că va căuta o soluţie pentru ca responsabili germani implicaţi în investigarea acţiunilor de spionaj ale SUA să poată discuta cu fostul consultant CIA.AGERPRES/(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.