O delegație a Asociaţiei Municipiilor din România condusă de Robert Negoiţă (preşedinte AMR) şi Gheorghe Falcă (preşedintele sucursalei regionale Vest a AMR) a făcut, între 4 și 10 martie, o vizită în Estonia şi Olanda. Potrivit celor declarate de primarul Gheorghe Falcă, unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda vizitei în Estonia a fost întâlnirea cu experţii din cadrul centrului de excelenţă IT pentru municipalităţi. Asta, în condițiile în care, în Estonia, 98% dintre cetăţeni deţin un ID electronic. „Acest lucru se traduce prin faptul că 99% din tranzacţiile bancare sunt făcute în sistem electronic, 95% din taxe şi impozite sunt încasate electronic, iar 98% din noile firme sunt înfiinţate în sistem electronic. Durata medie a procedurilor este de aproximativ 18 minute”, povestește Gheorghe Falcă.
De menționat că delegația română, însoțită de ambasadorul României în Estonia, Excelența Sa Daniela Mihaela Cămărăşan, a avut o întâlnire și cu primarul din Tallinn, Taavi Aas. În acest context, Falcă susține că a vorbit despre necesitatea unui schimb de experiență în domeniul informatizării serviciilor publice municipale.
În Olanda, la Haga, delegaţia AMR a avut o întâlnire cu reprezentanţii Platformei 3.1, prilej cu care au fost prezentate domeniile de activitate ale acestei instituţii. „În timp ce colaborarea cu autorităţile vizează amenajarea şi dezvoltarea urbană, prin integrarea serviciilor publice, în ceea ce priveşte cooperarea cu mediul privat aceasta se axează pe implementarea conceptelor de tip Smart City. După ce partea română şi-a prezentat obiectivele şi programele, reprezentanţii celor două delegaţii au fost de acord cu punerea bazelor unor relaţii de colaborare. Programul vizitei de lucru efectuate în Ţara Lalelelor a înclus şi întâlniri cu autorităţile locale, cu specialiştii municipalităţii pe diferite domenii, cu oa- menii de afaceri, cărora li s-au prezentat oportunităţile de investiţii din municipile membre ale AMR, punându-se accent pe mediul sigur oferit de ţara noastră prin prisma apartenenţei la NATO şi a bunelor relaţii de cooperare cu ţările de pe întreg Globul”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei. Mai trebuie spus că au fost vizitate departamente cheie ale instituţiilor din Haga şi s-au purtat discuţii pe marginea modelelor de bună practică în administraţia locală. În plus, partea română a aflat detalii despre conceptul de economie circulară şi smart city.
„În condiţiile în care 95% din cetăţenii olandezi au acces şi utilizează internetul, administraţia locală a înţeles să pună accentul pe transferarea operaţiunilor în online, astfel că digitalizarea activităţii a de- venit o prioritate”, a declarat primarul Falcă.
(L.Ș.)
Actualitate 50
Calendarul alegerilor parlamentare 2024: când începe campania electorală și când se votează pentru Senat și Camera Deputaților
citește mai mult »