clmŞedinţa de ieri a Consiliului Local Municipal avea toate şansele să treacă neobservată dacă la punctul 23 al ordinii de zi n-ar fi avut înscris proiectul de hotărâre nr. 250/2015 privind încetarea contractului de management încheiat cu domnul dr. Alin Corneliu Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad, o iniţiativă a consilierilor locali (toate celelalte proiecte supuse aprobării fiind iniţiative ale primarului).
Punctul acesta a generat un interes deosebit, fapt explicabil prin suculentele scandaluri care l-au avut ca iniţiator şi vârf de lance pe doctorul Alin Corneliu Văcean, toate rămase fără urmări. Acest punct a fost cauza întârzierii cu circa jumătate de oră a începerii lucrărilor, întârziere motivată prin necesitatea consultărilor înainte de a lua o decizie în cazul Văcean.
Dacă celelalte proiecte au fost votate „la foc automat”, „punctul 23” a fost început de primarul Gheorghe Falcă printr-un atac de o duritate fără precedent la adresa doctorului Alin Corneliu Văcean. „Domnul Văcean a depășit toate normele de bun-simț în conducerea unei instituții, a spus Gheorghe Falcă printre altele.
Primarul le-a propus consilierilor amânarea luării unei decizii definitive, argumentându-şi propunerea cu o scrisoare trimisă Primăriei Municipiului de Alin Văcean, scrisoare în care managerul explică pe larg cum ar trebui şi ce ar trebui să gândească aleşii locali. Gheorghe Falcă a arătat scrisoarea şi a afirmat că luarea deciziei de încetare a contractului de management  va fi atacată de manager în instanţă şi că, mulţumită unei legislaţii care pune Primăria în inferioritate faţă de propriul angajat, Primăria are toate şansele să piardă procesul. „Suntem puşi în inferioritate de legislaţia mai mult decât ambiguă: noi finanţăm Filarmonica, dar managerul este ales printr-un concurs în care reprezentanţii Consiliului Local Municipal sunt în minoritate. Evaluarea managerului ne pune în inferioritate: managerul este evaluat de o comisie de specialişti din domeniul lui, comisie în care Consiliul Local Municipal are reprezentare minoritară deşi este finanţator sută la sută al instituţiei. El participă ca specialist în comisii de evaluare a managerilor din alte instituţii similare – comisii în care consiliile sunt în minoritate, şi aşa se crează un cerc vicios în care ei se evaluează între ei, îşi dau note de trecere, iar noi îi plătim chiar şi atunci când ne provoacă prejudicii financiare – fiindcă aşa e legea: nu ai voie să-l dai afară!”, a spus Gheorghe Falcă.
Primarul a afirmat că Alin Văcean a fost chemat la şedinţa în care i se discuta condiţia de manager, dar că numitul n-a venit dintr-o pornire specifică: „Cum este deja caracteristic domnului Văcean, nu răspunde în fața nimănui!”.
În aceste condiţii, Gheorghe Falcă a propus convocarea lui Văcean la o întâlnire în care să i se spună adevărul crud. „Vă propun să amânăm proiectul, dar mesajul către Văcean rămâne. Tre­buie să-l chemăm şi să-i spunem în faţă: «Nu te mai vrea nimeni: nici orașul, nici Consiliul Local, nici Filarmonica! Înțelege! »”, a spus Falcă în ședință.
Cum consilierii au aprobat amânarea, doctorul Alin Corneliu Văcean rămâne manager al Filarmonicii deşi n-a luat la re­evaluare nota 8,00 stipulată în contractul de management, dar a luat 7,46 – 46 de sutimi de punct mai mult decît limita minimă stipulată într-o lege emisă după încheierea contractului de management.

Recomandările redacției