Europarlamemtarul Gheorghe Falcă a adresat, joi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut la sediul Partidului Național Liberal, problematica unui posibil război.

Actualitatea imediată nu poate fi ignorată și vreau să îmi exprim regretul pentru pierderile umane care, au inceput sa apară din păcate în Ucraina, dar și pentru eșecul democrației globale în fața agresivității regimului Putin. Am convingerea, toată convingerea, că regimul Putin poate fi și va fi învins. Mai cred faptul că dacă Occidentul, UE, SUA, chiar și NATO, ar fi dat, de ani de zile, un răspuns mai robust, ar fi impus sancțiuni reale, Putin nu și-ar fi permis să facă lucrurile pe care, iată, le face. Și care vor costa vieți omenești”, declară Gheorghe Falcă.

El mai spune că este în contact cu colegele și colegii parlamentari atât din delegația PNL cât și din grupul politic, EPP, și condamnă acest act monstruos, prin care o țară agresoare vrea să-i impună alteia parcursul pe care și-l poate alege și, în definitiv, viitorul.

Este, desigur, o situație dramatică, o situație gravă, la granițele noastre. Este, practic, război! În același timp, nu cred că Putin va fi atât de nebun încât să extindă conflictul la scară largă și, mai ales, să atace state membre ale UE și NATO. În acest context, cred, desigur, că trebuie să fim pregătiți și vigilenți, alături de alianța din care facem parte, dar mai cred că, între timp, trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a nu rămâne blocați în ideea și, acum, în realitatea conflictului din Ucraina”, mai spune europarlamentarul.

Trebuie să continuăm cu forță dezvoltarea țării, trebuie – și asta încerc să fac la Bruxelles, să ne concentrăm pe a ne aduce contribuția în marile dosare la care lucrăm și care, chiar dacă acum, în acest moment, pot părea oarecum pe plan secund, ne duc totuși către un viitor mai bun. Despre ce se întâmplă la granițele noastre voi mai reveni cu precizări în curând, după discuțiile pe care le voi avea în Parlamentul European”, concluzionează Gheorghe Falcă.

Recomandările redacției