Într-o perioadă extrem de dificilă, atât pentru România cât și pentru Europa și întreaga lume, liderii politici fac apel la unitate, pentru a găsi o rezolvare a relansării economiei, în special în cadrul Uniunii Europene. Viitorul UE depinde și de modul în care se vor gestiona problemele apărute, fie că vorbim de cea a pandemiei, fie de cea economică. În acest context, europarlamentrul Gheorghe Falcă menționeză că „divergențele dintre liderii europeni la Summit-ul Consiliului European dedicat relansării economice a economiei Uniunii Europene ne arată încă o dată că întreaga construcție europeană nu este pregătită să facă față unor crize majore. De aceea, proiectul european are nevoie de mai multă coeziune dar mai ales de mai puțină politică și mai multă înțelegere față de parteneri. Tocmai de aceea, este cazul ca mai mult decât oricând UE să-și amintească principiile și valorile părinților fondatori și să ajungă la o înțelegere care să fie deopotrivă în interesul statelor membre și a construcției europene”, spune europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă.
„Viitorul UE depinde de modul în care reușim să gestionăm împreună marile crize din interiorul și din exteriorul granițelor noastre și nu de modul în care gestionăm paharele de șampanie la întâlnirile oficiale. Cetățenii celor 27 de state membre așteaptă de la liderii europeni mai multă acțiune, mai multă fermitate și mai ales mai multă deschidere”, arată Falcă.
Europarlamentarul amintește că UE nu a fost capabilă să gestioneze marile crize din ultimul deceniu, dar că acest lucru se poate schimba dacă va exista mai multă înțelegere față de parteneri.
„Marile crize din ultimul deceniu, pre­cum criza migraților, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, conflictele din Siria și din Libia, poziția față de dorința Ira­nului de a obține arme nucleare, relația cu partenerul strategic Statele Unite sau relația cu China au divizat Uniunea Europeană și au transmis imaginea unei structuri incapabile să discute pe ace­eași voce, ba chiar a unei structuri formate din state cu interese și viziuni total divergente”, mai spune Falcă.
„Singurul mod prin care putem reclădi încrederea cetățenilor în UE dar mai ales singurul mod prin care UE poate câștiga mai mult respect și greutate în relațiile internaționale este să începem să acționăm unitar, în interesul cetățenilor. Aproximativ 500 de milioane de europeni așteaptă de la Bruxelles vestea că liderii europeni au căzut de acord. Să nu-i dezamăgim”, încheie Falcă.
Corina Henegar

Recomandările redacției