Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a transmis o întrebare Comisiei Europene privind situația indexării pentru fondurile europene.

„În procesul de realizare a unei investiţii din fondurile europene există o diferenţă de timp, şi anume, de când se depun ofertele de execuţie până când se semnează contractul. De asemenea, această diferenţă de timp se poate observa de la semnarea contractului până la finalizarea lucrărilor.

În acest timp, cresc costurile pentru materiile prime, ca de exemplu: lemn, fier beton, bitum, ciment etc. Din acest motiv este nevoie de o indexare, așadar ce măsuri va lua Comisia Europeană pentru a corela variaţiile de valori, astfel încât să nu mai existe aceste diferenţe de preţuri care duc la pierderile firmelor?”, a întrebat Falcă.

 

În răspunsul primit se precizează: „Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul de coeziune sunt puse în aplicare în cadrul gestiunii partajate între Comisie și statele membre beneficiare. În cadrul gestiunii partajate, este responsabilitatea statelor membre să pună în aplicare, să monitorizeze și să asigure controlul programelor negociate și convenite cu Comisia. Statele membre sunt responsabile, în special, de selectarea operațiunilor și de asigurarea faptului că procedurile de achiziții publice corespunzătoare, gestionarea contractelor și alte aspecte ale punerii în aplicare se desfășoară în conformitate cu normele și cu principiul bunei gestiuni financiare.

 

În special în contextul proiectelor majore (care reprezintă, în general, investiții majore în infrastructură), Comisia a oferit statelor membre posibilitatea de a include sume pentru ajustările de contingență și de preț pentru a putea face față unor circumstanțe neprevăzute și unor riscuri de inflație. Acestea pot reprezenta cheltuieli eligibile în cadrul programelor în care costurile suplimentare sunt într-adevăr suportate și plătite de beneficiar.”

În acest context, europarlamentarul Gheorghe Falcă explică: „Prin răspunsul primit din partea Comisiei Europene înțelegem faptul că statele membre vor putea include sume pentru ajustările de costuri în procesul de realizare a unei investiţii din fonduri europene, pentru a putea corela variaţiile de valori, astfel încât să nu mai existe diferenţe de preţuri care aduc pierderi financiare firmelor, în perioada de când se depun ofertele de execuţie și până când se semnează contractul.”

 

Recomandările redacției