Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns la un acord privind noi reguli care vor obliga guvernele UE să-și umple depozitele de gaze înainte de sezonul rece, dar și să se asigure că proprietarii și operatorii acestor sisteme de stocare nu pun în pericol securitatea aprovizionării cu energie.

„Securitatea aprovizionării cu energie este o prioritate pentru fiecare stat membru UE. Din cauza agresiunii militare a Rusiei în Ucraina și a creșterii prețurilor la energie, țările UE s-au angajat să umple instalațiile subterane de stocare a gazelor de pe teritoriul lor, vizând cel puțin 85% din capacitatea lor până la 1 noiembrie 2022, urmând ca ținta de umplere va fi stabilită la 90% pentru anii următori.

Negocierile au fost purtate la cel mai înalt nivel, între Consiliu și Comisia Europeană și au fost conduse de fostul Președinte al Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Această decizie este o realizare fără precedent, având în vedere situația creată de războiul rusesc din Ucraina. În joc este asigurarea aprovizionării cu gaze pentru iarna viitoare pentru toți europenii, de la cetățeni la IMM-uri și industrii mari consumatoare de energie. Așadar este un pas extrem de important faptul că avem un obiectiv la nivelul UE pentru umplerea depozitelor de gaz până la 1 noiembrie 2022.

Potrivit datelor actuale, depozitele furnizează 25-30% din gazul consumat în fiecare iarnă. În plus, instalațiile de depozitare sunt considerate infrastructură critică și contribuie la absorbția șocurilor de preț și de aprovizionare. Prin urmare, punem în aplicare un mecanism care va asigura că depozitele de gaze din UE nu mai sunt controlate de cei care speculează creșterea prețului combustibilului și crizele de aprovizionare.

Nu în ultimul rând, Buzek a subliniat o altă realizare importantă și anume implementarea unui mecanism voluntar de achiziție comună de gaze naturale. În urma acordului Parlamentul European toate statele membre sunt încurajate cu fermitate să participe la o astfel de cooperare – aceasta ar avea o dimensiune practică, dar și simbolică”, a transmis eurodeputatul Gheorghe Falcă.

Actualul acord ar urma să fie votat în plenul Parlamentului European în sesiunea din iunie.

Recomandările redacției