Europarlamentarul Gheorghe Falcă, vicepreşedinte PNL şi fost primar al Aradului, a declarat la postul B1 TV, că primarii ar trebui să primească pensii speciale pe motiv că aceştia au avut doar indemnizaţie pe durata mandatelor lor, din care nu a mers nimic la contributivitate.

Am 19 ani în administraţie şi vreau să ştiţi că dacă mâine aş ieşi la pensie, cei 19 ani nu sunt calculaţi. Puţină lume ştie că primarii au avut doar indemnizaţie şi din indemnizaţie nu a mers nimic la contributivitate şi nu e vina primarului că aşa a fost legislaţia şi aşa e şi azi legislaţia în România.

Am ales, la 37 de ani, să fiu primar fără să mă gândesc la ce înseamnă beneficiile, salariul de primar. În 2004, la 37 de ani, eram cel mai tânăr primar la municipiile de peste 100.000 de locuitori.

Cetăţenii m-au ales de patru ori. Şi noi avem dreptul la o pensie. […] Acest beneficiu, cum îi spuneţi dumneavoastră, nu e pensie, ci o indemnizaţie şi din ţările din UE, din 27, în 26 există o astfel de legislaţie de a respecta oamenii care au fost în administraţia locală”, a afirmat europarlamentarul.

Fostul ministru USR al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, i-a dat o replică, vineri, ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi, după reproşurile pe care i le-a făcut social-democratul în faţa presei pe tema limitei de 9,4% din PIB pentru pensii inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR): „Sunt pensii speciale pentru clientela politică şi evident că dacă le bagi pe astea în plată şi creşti şi celelalte pensii speciale nu mai ai spaţiu de crescut pensiile celorlalţi români. De asta se smiorcăie Budăi: trebuie să aleagă între pensiile speciale ale clientelei şi crescut pensiile românilor. Orice creştere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, înseamnă imposibilitatea de a creşte pensiile lor”, spunea Ghinea.

În replică, Gheorghe Falcă a precizat: „Domnul Ghinea informează greşit, aici vorbim de oamenii care ating vârstă de pensie. În Arad, de exemplu, nu e nimeni la vârstă de pensie. Cei dinaintea mea au decedat, iar eu mai am mult până la pensie. Din 3.200 de localităţi, în calculul ministerului, sunt 24 de milioane de euro din bugetele locale însumate, ceea ce cred că e o miză de neatins, că efectul muncii şi respectul pentru aceşti oameni, aleşi direct de cetăţeni… Şi nu au nicio vină că nu a existat contributivitate. Cred că e un respect pe care putem să ni-l acordăm”.

sursa: epochtimes-romania.com

Recomandările redacției