Gheorghe Feieș, unul dintre cei mai longevivi primari de orașe din țară, a pierdut procesul cu ANI; primarul susține că fapta s-a prescris

0
293

Gheorghe Feieș, primarul ora­șului Sebiș, unul dintre cei mai longevivi primari din județul Arad, precum și dintre primarii de orașe din țară, a primit o veste proastă din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Miercuri, acesta a pierdut procesul cu Agenția Na­țională de Integritate (ANI), care îl declara în 2014 incompatibil. Pe site-ul ÎCCJ se arată că se „respinge recursul declarat de reclamantul Feieş Gheor­ghe Petru împotriva sentinţei civile nr. 234 din 25 septembrie 2014 pronunţate de Curtea de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, asta în condițiile în care, pe 25 septembrie 2014, Curtea de Apel Timișoara respingea la rândul său acțiunea intentată de Feieș împotriva ANI, prin care cerea anularea actului administrativ prin care a fost declarat incompatibil.
Potrivit unui comunicat de presă dat de ANI în 21 mai 2014, se arăta că primarul orașului Sebiș s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate între 2008 și 2013. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008 – 22 aprilie 2013, întrucât, simultan cu funcția de primar, a deținut și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Le­gea nr. 161/2003”, susțineau la vremea respectivă reprezentanții ANI.
„Fapta s-a prescris, iar interdicția de a candida a expirat”
Ce spune însă Gheorghe Feieș? Primarul orașului Sebiș se declară nevinovat, având în vedere că firma în actele căreia figura ca administrator nu mai funcționa și susține că s-au îndeplinit condițiile legale de prescriere a faptei. „Am avut un ziar, Realitatea, pe care ulterior l-am închis. Cel pe care l-am desemnat administrator trebuia să înregistreze la Registrul Comerțului această schimbare de administratori. Nu a fă­cut-o.    În perioada la care face referire ANI, firma nu mai avea niciun fel de activitate. Am suspendat-o, iar apoi am desființat-o. Problema este că, neoperându-se modificarea de administrator la Registrul Comerțului, eu figuram în statut ca administrator. Eram de fapt administrator la o firmă închisă”, ne-a declarat Feieș. În continuare, primarul susține că există o prevedere legală conform căreia dacă starea de incompatibilitate încetează înainte de sesizarea ANI, faptele se prescriu. „Fapta la care se referă ANI s-a petrecut între 2008 și 2013. În 2012 am fost chemat, cei de acolo mi-au spus că sunt verificat, iar starea de incompatibilitate a fost declarată în 2014, după ce aceasta încetase în 2013. Deci, din punctul meu de vedere, fapta s-a prescris. În plus, cei trei ani de interdicție de a mai candida încep să curgă din momentul încetării incompatibilității. În cazul meu, aceasta a încetat în 2013, deci termenul s-a împlinit în 2016”, a ținut să precizeze Feieș. În ciuda soluției pronun­țate de ÎCCJ, acesta susține că nu și-a pierdut speranța că adevărul va ieși la lumină.
Un primar apreciat în      comunitate
După cum spuneam, Gheorghe Feieș este printre cei mai longevivi primari de orașe din țară și printre cei mai longevivi primari din județul Arad. Acesta ocupă funcția de primar al ora­șului Sebiș din vara lui 1989, deci de dinainte de Revoluție, aflându-se în fruntea comunității până în momentul de față, cu o singură întrerupere, în perioada 2000-2004. La alegerile din 2016 a fost ales pe lista PNL, cu aproape 80% din voturi, alegerile precedente fiind câștigate de acesta cu aproape 90%. Feieș este doctor în științe economice și administrative. De mai mulți ani este reprezentantul orașelor din județul Arad la Regiunea V Vest, a fost președinte al Ligii Aleșilor Locali ai PDL-PNL, fiind desemnat, de mai multe ori, de Asociația Primarilor ca fiind cel mai activ primar de oraș din țară. Este un om apreciat de sebișeni, ca dovadă stând faptul că este primar de șapte legislaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.