AFIR a publicat de curând Ghidul consultativ pentru finanțarea investițiilor în infrastructura secundară de irigații prin PNDR 2020.
Agenţia pentru Finanţarea Inves­tiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina de internet, www.afir.info, la secțiunea Dezbatere Publică, Ghi­dul solicitantului în variantă consultativă pentru submăsura 4.3 „Inves­- tiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” – componenta infrastructura de irigații, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Potrivit Ghidului consultativ, be­neficiarii eligibili sunt Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole, conform legislaţiei în vigoare.
„Suntem în perioada de pre­gătire a unei noi sesiuni de finanţare pentru înfiinţarea, mo­- dernizarea şi dezvolta­rea sistemelor de irigaţii care au un rol vital atât în agricultură, cât şi pentru creşterea competitivităţii economiei agrare româneşti. În urma intrării în vigoare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 130/ 2018, această sesiune va fi dedi­cată exclusiv OUAI-lor. Consider important să precizez că vom face toate demersurile necesare şi modificările legislative aferente astfel încât în urmatoarea sesiune şi Fede­raţiile Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii să fie eligibile pentru finanțare, lucru pe care l-am sus­ținut în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu reprezentanţii acestora. Având în vedere că seceta reprezintă un factor natural extrem de dăunător, stimularea investiţiilor în sistemele de irigaţii este indispensabilă pentru creş­terea producţiei şi a calităţii produselor agricole” a precizat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.
Prin proiectele depuse vor fi sus­ținute financiar investiţii în moder­nizarea infrastructurii secundare de irigaţii, a clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presi­une și racordare la utilități, inclusiv construcția şi modernizarea bazi­nelor de colectare și stocare a apei de irigat.
Printre modificările introduse în Ghidul solicitantului, varianta consultativă, se numără şi faptul că achiziţia de echipamente de irigat pentru OUAI-uri este o cheltuială eligibilă în maxima unui procent de maximum 30% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Recomandările redacției