ghilintaConsilierul local conservator Gheorghe Ghilinţă susţine că, de anul acesta, persoanele fizice vor plăti un impozit pe clădiri cu 20% mai mare decât anul trecut. Asta, în condiţiile în care, la sfârşitul anului trecut, primarul Gheorghe Falcă anunţa arădenii că nu vor fi modificări substanţiale la impozitele şi taxele ce vor trebui achitate în 2014. „Mesajul de Anul Nou al primarului Falcă adresat către arădeni a fost  «Să daţi mai mulţi bani»”. Costurile traiului zilnic suportate de arădeni continuă să fie majorate an de an de către administraţia publică locală ignorând prevederile legale care i-ar da dreptul de a diminua anumite biruri puse pe capetele cetăţenilor. Astfel, arădenii vor plăti şi în acest an sume importante de bani, din cauza unor decizii recente ale administraţiei Falcă, (PD-L, UDMR,  PP-DD)”, susţine Ghilinţă.  Acesta a ţinut să precizeze că administraţia Falcă a făcut „cadouri otrăvite”  arădenilor, pentru începutul anului 2014, aceste cadouri constând în noi majorări de taxe şi impozite. „Astfel, potrivit Hotărârii nr. 253 din 18 decembrie 2013 a Consiliului Local Municipal Arad, votată în unanimitate de către toţi consilierii PD-L, UDMR şi PP-DD, arădenilor, persoane fizice, li se majorează impozitul pe clădiri cu 20%. Majorarea respectivă survine în conformitate cu art.3 din Hotărârea CLM Arad nr.253/18 decembrie 2013, care prevede că «pentru anul 2014, în cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri calculat pe baza valorilor impozabile prevăzute în Tabloul din Anexa nr.1, se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 20%, în conformitate cu art. 287 din Legea nr. 571/2003, privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare». Îi aduc aminte domnului primar, că în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române termenul „ajustare” se traduce prin «adaptare, potrivire, potriveală». Cu alte cuvinte, ajustarea se poate face şi în sens de micşorare, nu doar prin majorare, prin mărire şi prin impunerea de noi biruri pe spatele şi buzunarele arădenilor. Nu în ultimul rând, aceeaşi administraţie condusă de primarul Aradului, (PD-L, UDMR PP-DD), a mai executat o dată arădenii în semn de preţuire în noul an, neacordându-le bonificaţiile de 10% prevăzute de Legea 571/2003 privind Codul fiscal pentru bunii platnici”, a continuat Ghilinţă. Consilierul mai spune că nu este pentru prima dată, când conducerea municipiului îşi bate joc de oamenii corecţi şi cinstiţi din Arad, care îşi plă­tesc la timp taxele şi impozitelor locale. „Avem cele mai ridicate costuri ale gigacaloriei din ţară, plătim cele mai mari taxe şi impozite, decontăm cele mai nesăbuite investiţii, toate pe spatele contribuabililor corecţi. Sper ca arădenii să conştientizeze, răul, respectiv banii mai mulţi pe an ce trece pe care sunt nevoiţi să-i plătească din propriile buzunare, aproa­pe exclusiv pentru mofturile unui primar situat departe de aşteptările votanţilor lui”, afirmă Gheorghe Ghilinţă.
„Fie nu ştie, fie că minte”
Consilierul povesteşte că a purtat discuţii cu primarul municipiului care l-a asigurat că nu vor exista asemenea majorări. „Mi-a spus că nu se majorează nimic, dar fie că nu ştie despre ce este vorba, fie că minte. Într-o primărie, lucrurile sunt foarte simple. Totul pleacă de la buget şi de la taxe şi impozite. Bugetul munici­piului a avut de suferit pe vremea Guvernului Boc, iar acum vor să com­- penseze. Majorându-se impozitul pe clădiri pentru persoanele fizice se produce o discriminare între acestea şi persoanele juridice, ceea ce nu e corect. Dar aceasta este administraţia Falcă. Domnul primar spune că a făcut… Aş vrea să vedem ce a făcut, care este bugetul pentru ce     s-a făcut şi ce se putea de fapt realiza cu acest buget”, a încheiat Ghilinţă.
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei susţin că taxele şi impozitele de anul acesta nu vor creşte. „Rămân exact ca şi cele de anul trecut. Hotărârea CLM este redactată cu tabelul 2013-2014 şi acest lucru se poate vedea. Mai mult, au fost cazuri în care pentru unele categorii, sumele care vor trebui plătite de arădeni au scăzut”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

Recomandările redacției