Petrecere frumoasă la Ghioroc, duminica trecută, de Sărbătoarea itinerantă a vinului în Podgoria Miniș-Măderat, ediția a IX-a, în pofida norilor de ploaie scuturați în mai multe reprize pe stadionul Școlii Generale, locația evenimentului. Deși la deschiderea manifestării a participat un număr mic de localnici, treptat, lumea a început să vină, iar în jurul orei 20, stadionul era plin. Totul bine organizat, cu prezentări și degustări de vin – alb și roșu, vărsat și îmbuteliat –, de tulburel, de must, de struguri și alte fructe de toamnă,  – unele frumos ornamentate cu struguri și viță-de-vie –, cu slujbă de binecuvântare a recoltei de struguri 2017, săvârșită de Biserica Ortodoxă, cu diplome de aur, cu un text edificator: „Vă felicităm pentru sinceritatea sentimentelor care v-au unit și v-au strâns împreună timp de 50 de ani, pentru răbdare și înțelepciune!”, acordate familiilor Iosif și Maria Pleș, Traian și Ana Rab, Gabor și Felicia Rad, Maria și Ștefan Kato, cu un program cultural-artistic bogat, până spre miezul nopții, când peisajul nocturn s-a luminat de artificii multicolore. Atmosfera a devenit mai relaxată după degustările de vin, când socializarea a fost mai bună. Cei mai vârstnici și-au amintit de atmosfera de sărbătoare a culesului de vie de altădată, la colnele din deal, de viile lui Rozneay de la Cuvin, de viile și castelul lui Ispravnic de la Miniș. Alții făceau vorbire de vinurile Merlot, Pinot Noir ori de vinul roșu de Cadarcă, concurent puternic pentru vinul de Tokay, de Mustoasa de Măderat, exportată încă înainte de anul 1900 în Imperiul Austro-Ungar și peste ocean.
Un program artistic bogat
Programul artistic, derulat pe o scenă împodobită cu struguri în coșulețe, cu prese pentru obținerea mustului de către micii proprietari de vie, a fost deosebit de bogat, atractiv, apreciat, cu momente coregrafice aduse în scenă de: Ansamblul Folcloric „Șiriana” Șiria – cu trei suite de jocuri, Ansamblul folcloric „Păstrătorii tradiției” Covăsânț – cu jocuri de Podgorie, cu jocul dubii, cu joc de Hășmaș și joc de Banat, de Ansamblul folcloric „Armonia Mureșeană” Sâmbăteni – cu jocuri de Banatul de Pustă, de Bihor, de Someș, de Ansamblul folcloric „Junii Podgoriei” Ghioroc – cu jocuri de pe Valea Crișului, de pe Valea Mureșului, de Bihor, de Ineu –, de Ansamblul folcloric „Cununița” Sântana – cu montaje coregrafice de înaltă ținută, culminând cu montajul „Sfada jocului”, plin de ritm și vioiciune, cu strigături de joc și chiote ale dansatorilor, sporind astfel veselia în scenă și în rândul publicului.
Momentele muzical-folclorice au fost dăruite cu drag de soliștii: Aurel Tămaș, Stana Stepănescu, Aurel Ungur, Loredana Stoica, Gina Rus, Adrian Gancea, Bianca Tomoioagă, Alin Neag, Mara Mihalca, Dorel Danci, Lorena Dănilă, Paula Morar, Dariana Stoica, publicul bucurându-se de cântecele lor.
Recitalul solistului vocal Aurel Tămaș, prima atracție artistică a sărbătorii, a oferit, spre încântarea publicului, bijuterii muzicale de petrecere, de joc și de dragoste, ce au creat o mică atmosferă romantică, cu perechi de îndrăgostiți ce dansau tangoul nocturn, pe o ploaie măruntă, în fața scenei, pe melodia „A trecut o caravană” și… încă multe altele, cu acompaniamentul deosebit al orchestrei sale.
Le reușita artistică a sărbătorii de la Ghioroc au contribuit și formația instrumentală condusă de Ghiță Rotaru, cea care a dus greul spectacolului și formația instrumentală Răzvan Cristea, spre mulțumirea participanților.
Momentul artistic din finalul serii a fost realizat de solista de muzică tânără Andreea Bălan, împreună cu grupul său de dansatori, cu susținere instrumentală chitară, tobe, orgă, impresionând prin timbrul său vocal, prin vitalitate pe ritmuri diverse, prin ținutele vaporoase deosebite ale fetelor din scenă.
Prezentarea spectacolului a fost realizată de doamna Nicoleta, plăcută și, ca de obicei, la înălțimea evenimentului.
Oaspeți din țară și
străinătate
Dintre personalitățile prezente cu alocuțiuni, amintim primarul Ferencz Schmidt din localitatea Gyod (Ungaria), primarul Iulian Nica din Panciu, primarul Valentin Bot, din Șiria, primarul Marius Oneț din Covăsânț,  consilierul județean Garofița Popa, primarul Corneliu Morodan Popi din Ghioroc, cel care a deschis oficial sărbătoarea și care a încheiat alocuțiunea cu urarea ca Dumnezeu să binecuvânteze locuitorii comunei Ghioroc, precum și localitatea Ghioroc.
De menționat și faptul că o parte din spectacolul folcloric a fost transmis direct pe TV Arad și pe facebook.
Așadar, din punct de vedere cultural-artistic, o duminică frumoasă, deosebită a sărbătorii vinului, cu multe surprize plăcute, datorată eforturilor depuse de Primăria și Consiliul Local Ghioroc, de Consiliul Județean Arad, de Centrul Cultural Arad, de un număr mare de sponsori din zona Ghioroc și nu numai. S-au primit sponsorizări și de la Primăriile din Panciu și Gyod din Ungaria, localități viticole cu care Ghiorocul se află în relații de colaborare.
Marcel Gorcea

Recomandările redacției