Dacă anul trecut, Ghiorocul a fost comuna cu cele mai mari realizări din județ, pentru acest an, ediulul Corneliu Popi-Morodan
și-a stabilit țeluri mai înalte. Ghiorocul a accesat fonduri pentru mai multe investiții, devenind astfel singura comună arădeană cu cele mai multe proiecte europene finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Mai mult decât atât, cifrele raportate la întreaga regiune arată că, Ghiorocul este fruntaș în vestul țării, la finanțarea atrasă pentru dezvoltare.
Comuna Ghioroc a câștigat proiecte europene ce au prevăzut investiții de extremă prioritate și anume: asfaltarea a 7,5 kilometri de drumuri interioare, extinderea rețelei de apă și canal cu 21 de kilometri, modernizarea Căminului Cultural de la Miniș și Cuvin, modernizarea Școlii Gimnaziale din Ghioroc și a Liceului de la Miniș și construcția unei săli de sport în curtea Școlii Gimnaziale din Ghioroc.
În ceea ce privește proiectul de modernizarea drumurilor interioare este vorba de strada Gării, T. Vladimirescu, Cloșca, Horia și Cuza Vodă din Ghioroc;  Drecin, I. Slavici, C. Putici și strada Mică din Cuvin; strada Lungă, Crasnicului, Valea Mare tronson 2, Ghe. Hancea și strada Valea Mare tronson 1 (spre deal) din Miniș. În cadrului proiectului este cuprinsă executarea de șanturi pentru scurgerea apelor pluviale, podețe, accese spre proprietăți, marcaje și semnalizări.
Vizavi de modernizarea și dotarea Căminului Cultural din Cuvin, continuă investițiile făcute într-o primă etapă. Anul trecut
s-au refăcut fațadele, acoperișul, s-au pus la punct instalațiile electrice și sanitare și au fost modernizate grupurile sociale. La cămin va fi realizat un sistem de încălzire modern, vor fi montate sisteme de climatizare și grupuri sociale în interior. De asemenea și părții strict artistice – tradițiile și mândria locală – i se va acorda o atenție deosebită. Mai exact, vor fi achiziționate dotări și costume populare pentru ansamblul de dansuri „Junii Podgoriei”. Despre realizările importante pentru întreaga comunitate vorbește primarul Corneliu Popi-Morodan: „Comuna Ghioroc a depus cinci proiecte europene și toate cele cinci au fost selectate pentru finanțare. Cu siguranță vă pot spune că suntem comuna din județ cu cele mai multe proiecte europene pe PNDR – Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Din informațiile pe care le am cred că suntem comuna cu cele mai multe proiecte europene câștigate și din regiunea de vest – Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin”.
Proiecte importante
pentru comunitate
Alte proiecte pe care administrația locală le-a considerat prioritare, după doleanțele comu­- nității sunt construcția unei Grădinițe cu Program Prelungit și a unui Afterschool. Dacă la finele anului trecut, edilul susținea că se așteaptă raportul de selecție pentru acestea, acum, acesta anunță că acestea se numără printre cele câștigătoare. De curând s-a publicat pe site-ul
Agenției pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), raportul de selecție pentru proiectele depuse pe Masura 7.2. „Cu bucurie putem spune că și proiectul comunei noastre este printre cele 14 proiecte câștigătoare. Este vorba de proiectul de înființare a grădiniței cu program prelungit și a unui afterschool în comună, investiții dorite de locuitori”, susține Corneliu Popi-Morodan, primarul Ghiorocului.
Cu alte cuvinte și pe această Măsură 7.2, Ghiorocul este singura localitate din județ care a câștigat proiectul depus pe actuala sesiune. Sunt doar 14 proiecte selectate în toata țară și comuna se află pe această listă onorantă. Primăria a lucrat îndelung pentru pregătirea acestor două proiecte. „De acum urmează să trecem din nou la muncă – să implementăm aceste două proiecte. Grădinița și Afterschool-ul vor fi construite în centrul comunei în vecinătatea terenului de fotbal de la Școala Gimnazială, pentru a fi aproape de școală. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru că am câștigat acest proiect la care lucrăm de doi ani de zile. Şi mai vreau să mulțumesc tuturor celor care au muncit la acest proiect și anume: angajaților din Primăria comunei Ghioroc, domnului Dămăcuş și domnului Ciobanu în special. De asemenea le
mulțumesc și reprezentanților Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Vă pot spune că mai lucrăm și la alte proiecte cu finanțare europeană și în curând vom reuși să semnăm și cel de al șase-lea proiect european”, a spus primarul Corneliu Popi-Morodan.
Noi investiții în proiectul Ghioroc – stațiune de
interes zonal
Pentru Ghioroc, anul 2017 a fost cel mai prosper an, la capitolul turism. Localitatea a avut un record de investiții în amenajarea și modernizarea zonei de agrement – numită și „Litoralul Vestului”, dar și un record de turiști pe perioada sezonului estival. Lacul Ghioroc este în procedură de atestare ca stațiune de interes local, cele mai multe cerințe în materie de amenajare fiind deja îndeplinite. Între investițiile realizate aici se numără amenajarea parcării într-o etapă, montarea de panouri informative pentru turiști și achiziționarea de utilaje pentru întreținerea nisipului. Edilul comunei, Corneliu Popi-Morodan susține că și în acest an, administrația locală va pune accent pe dezvoltarea turistică – Ghiorocul având un imens potential. „Cred că ar trebui să ne axăm și mai mult pe turism în acest an, după ce 2017, a fost unul de succes. Trebuie să investim ca să ajungem apoi să obținem și profit din ceea ce am realizat”, a spus primarul.
Investițiile vor continua cu reamenajarea și extinderea parcării din zona de agrement a lacului Ghioroc, precum și cu realizarea Campingului de la plajă. Realizarea parcării a fost solicitată de turiști, întrucât pe fondul aglomerației din sezonul estival au existat probleme cu capacitatea locului de parcare. „Mai bine de 65 la sută din turiștii care ne-au vizitat au semnalat faptul că, din păcate nu au avut unde parca. Zona de agrement arată bine, dar trebuie amenajată și parcarea pentru a facilita accesul turiștilor și pentru a asigura confort”, a spus Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc.
Proiectul de construire a campingului de la Plaja Ghioroc va spori mult confortul zonei de agrement, iar edilul susține că, pentru această investiție s-au alocat din bugetul local, 260.000 lei. „Am alocat bani din  bugetul nostru pentru a continua proiectul de investiții cu sprijinul Consiliului Județean Arad. Scopul nostru comun este acela de a declara Comuna Ghioroc – statiune turistică de interes local. Consiliul Județean Arad a alocat 400.000 de lei, pentru realizarea parcării în zona de agrement Ghioroc, iar Primăria, 15.000 de lei”, a conchis Corneliu Popi-Morodan.
Investițiile și măsurile de promovare a Ghiorocului vor beneficia de sprijinul Consiliului Județean, întrucât proiectul de atestare ca stațiune turistică este considerat unul prioritar și de succes pentru întreg vestul țării.

Recomandările redacției