Ghiorocul s-a dezvoltat în ultimii ani pe un ritm accelerat, iar investițiile realizate în special în zona lacului i-au adus renumele de „Litoralul Vestului“. Comuna este asaltată de mii de turiști în fiecare weekend, care vin să simtă „briza mării“ la câteva sute de kilometri distanță. În acest weekend, însă Ghiorocul a demonstrat că lacul nu deține exclusivitate în ceea ce privește extazul, timpul plăcut, petrecerile sau voia bună.

Sărbătoarea Vinului în Podgorie s-a desfășurat pe stadionul Școlii Gimnaziale din Ghioroc. Evenimentul desfășurat duminică a început la ora 16.00, cu binecuvântarea și sfințirea recoltei de struguri de către preotul paroh Mircea Ciorogariu, care de asemenea s-a rugat pentru locuitorii comunei Ghioroc, a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile primite și de asemenea a accentuat că luna septembrie reprezintă începerea anului bisericesc. Primarul Corneliu Popi Morodan a urat cu această ocazie tuturor celor prezenți „la mulți ani, atât cu ocazia zilei comunei noastre, cât și pentru începerea anului bisericesc“.

Primarul ne-a declarat apoi că „Sărbătoarea Vinului se află la cea de-a X-a ediție, însă tradiția acestui eveniment datează încă din anul 1981. Primele ediții erau cunoscute sub denumirea de «La cules de vin în podgorii», iar strugurii erau transportați cu carele trase de vaci. În spiritul tradiției, am ales pentru acest an meniul de atunci, și anume tocana de oaie“.

Desigur că meniul a fost unul extrem de variat, pe lângă tradiționala tocană de oaie, invitații s-au putut înfrupta din tocana de porc, de carne de vânat, mici, grătare și multe altele. Una dintre garanțiile bunului gust, ca totul să meargă ca pe roate în bucătărie a fost prezența Tereziei Olariu, cunoscută în întreaga comună drept „mama sarmalelor“. „Am lucrat zeci de ani ca bucătăreasă în stațiunea Ghioroc, pe timpul comunismului. Toată lumea mă știe pentru sarmalele delicioase pe care știu să le fac. Acum însă acestea lipsesc din meniu“, ne-a tăiat pofta Terezia Olariu.

Surprizele nu au fost însă doar de ordin culinar. Primarul Corneliu Popi Morodan și-a răsfățat locuitorii comunei sale, oferindu-le mai multe surprize. Pe scenă au evoluat diferite ansambluri de muzică populară, printre care Păstrătorii Tradiției din Covăsânț, Armonia Mureșeană Sâmbăteni, Maria Rașca și formația, iar pentru prima oară au fost prezenți membrii Ansamblului de dansuri Kud Mladost Cuvin – Voivodina Serbia. Au mai fost Ansamblul Vatra Arădeană, Grădinița PN 2 din Ghioroc, iar Junii Podgoriei din Ghioroc au prezentat un eveniment cu totul special, intitulat „La surechi“. În cadrul numărului a fost prezentat efectiv modul prin care strugurii sunt transformați în must, care mai apoi se transformă în vin. Cu acest moment special, Junii Podgoriei din Ghioroc au obținut locul al IV-lea pe țară, la concursul național desfășurat la Mioveni.

În cadrul sărbătorii au mai fost decernate trei Diplome de Aur cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la căsătorie, a fost decernat titlul de cetățean de onoare lui Iosif Herbei și totodată a fost semnată înfrățirea între comunele Ghioroc și Gyod din Ungaria.

Capul de afiș al spectacolului l-a reprezentat prezența pe scena din Ghioroc a cântărețului Aurel Tămaș. Seara s-a încheiat cu recitalurile incendiare susținute de Fly Project și The Motans. Nu au lipsit lampioanele, fumul de scenă și un spectacol grandios de focuri de artificii, care a durat mai bine de 10 minute. Spectacolul a fost prezentat de Nicoleta Pavel.

La eveniment a fost prezent și Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, care a ținut să sublinieze faptul că la Târgul Național de Turism al României, Consiliul Județean Arad va promova Podgoria Aradului și „Litoralul Vestului“, lacul Ghioroc.

O comună tot mai căutată de străini

Leontina Bârsan este medic de familie de mai bine de 34 de ani. „Întreaga activitate de medic mi-am petrecut-o în Ghioroc. Sunt mândră de comuna mea, unde mă simt extraordinar. Nu aș pleca de aici pentru nimic în lume. Se întorc oamenii care au plecat în străinătate. Străinii își cumpără case în această zonă superbă și preferă să locuiască aici. Avem americani, olandezi, francezi, italieni, irlandezi. Pe lângă faptul că este o zonă care îți oferă de toate, ai parte și de distracție și de tot felul de activități interesante pe care ți le oferă comuna la sfârșit de săptămână“, ne-a dezvăluit Leontina Bârsan.

 

Recomandările redacției