Fifor a rămas un simplu… Căprar
Primul ingredient al ghiveciului săptămânii trecute a fost pelinul, vârât din belșug pe gâtlejul fostului ministru Fifor. Scos din guvern pe motiv de scrisoare antiDragnea, senatorul nu mai este nici măcar sergent, ci un simplu caporal, un Căprar, în limbaj popular. Funcția de președintele al Consiliului Național a mai fost ocupată de către Fifor, pe vremea când, totuși, însemna ceva, însă după instalarea lui Dragnea acesta a golit Consiliul Național de orice conținut, funcția de președinte al acestuia nemaiavând nicio greutate, chiar dacă era una de… Plumb. Adică, Rovana Plumb. Paradoxal, mazilirea lui Fifor îl ajută pe Dorel Căprar, care rămâne singurul „sergent” la Arad. Așadar, pelinul s-ar putea să-i fi plăcut lui Căprar, din moment ce nu l-a înghițit el. Deasemenea, sigur i-a plăcut liberalului Sergiu Bîlcea, care a trântit de urgență un Comunicat, în care zice că „Domnul Fifor a plecat din Guvern fără să realizeze sau să iniţieze măcar un proiect important pentru Arad, deşi a fost ministru la două ministere importante. Plecarea domnului Fifor din Guvern este semnul unui eşec total al PSD de a iniţia şi susţine proiecte viabile pentru Arad”.
Cine vorbește… avioane?
PSD-iștii, prin deputatul Adrian Todor, îl contrazic pe Bîlcea, arătând că Fifor a pus umărul la semnarea contractului Aeroportului Arad cu TAROM. „Sunt bucuros că prin eforturile noastre am reuşit să determinăm conducerea companiei să împlinească un vis al arădenilor. Meritul este unul comun, datorat implicării echipei de parlamentari social-democraţi, a preşedintelui PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, a senatorului de Arad, Mihai Fifor şi evident a colegului meu Florin Tripa, care m-a însoţit astăzi la convorbirile cu staff-ul de conducere Tarom. Am subliniat în nenumărate ocazii cât de importantă este scoaterea Aeroportului Arad din izolarea în care s-a aflat atâta vreme şi introducerea sa în circuitul naţional al transportului aerian, acolo unde îi este locul. Cunosc doleanţele arădenilor şi cred că astăzi suntem cu un pas în faţă în ceea ce priveşte materializarea unui proiect mai amplu de mare interes public local” spune Adrian Todor. Ori mie îmi joacă memoria feste, ori PSD-iștii vorbesc „avioane”. Dacă nu mă înșel, PSD-iștii au făcut un scandal monstru atunci când PNL-iștii au lansat proiectul de trecere a Aeroportului la TAROM. Iar acum se laudă și ei, se laudă și liberalii. Cum s-ar spune, un ingredient pe placul ambelor tabere. Fără supărare, dar dacă într-adevăr voiau să-l apere pe Fifor, PSD-iștii ar fi putut să-i spună lui Bîlcea că Fifor a salvat de la ruină fosta Policlinică CFR, dar, probabil, era prea mult și prea în folosul lui Fifor, pe plan local vorbind.
O porție de aguridă
Cu certitudine, însă, niciunei tabere nu i-a priit agurida strecurată pe furiș de către consilierul independent Marin Lupaș, care, în stilul său obișnuit, acuză atât PNL cât și PSD de politizarea subiectului CET.
„Au fost atâta timp în Opoziție și au criticat modelul Băsescu-Falcă, dar acum când a ajuns la Putere, PSD aplică fix același stil, fără înțelegere pentru cetățenii simpli care au de pierdut din urma războiului lor politic. PSD trebuia să vină la această întâlnire crucială cu o soluție ca să ajute Aradul, nu pe Falcă! Măcar o strategie concisă la nivel național, că mai sunt 17 CET-uri prin țară cu probleme ca la Arad, dacă asigurări pentru fonduri guvernamentale nu se poate”, declară consilierul municipal. Aici, cam zice el ceva, PSD-iștii au tot strigat că Falcă bagă banii arădenilor într-o gaură neagră, adică CET, iar acum când exista pericolul sistării furnizării căldurii din cauza lipsei gazului, l-au somat pe Falcă să facă exact ceea ce i-au reproșat, adică să scoată de la ciorap banii arădenilor, să plătească, să nu lase arădenii în frig. Cam ca în bancul cu basca.
La pușcărie, vreau la pușcărie!
Așa o laudă la adresa guvernului nu putea scăpa netaxată, așa că prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, vine și acuză PSD și ALDE că a eliberat infractorii din pușcării, iar aproape toți au devenit recidiviști. „Siguranța românilor a devenit o aventură, din cauza luptei PSD împotriva justiției și, implicit, a românilor cinstiți! PSD a scos din pușcării, anul acesta, 9.000 de violatori, pedofili, tâlhari. Aprox. 6.000 dintre aceștia au recidivat, cu peste 3.000 de noi fapte de tentativă de omor, viol, lovituri mortale şi loviri sau alte violenţe… Rata de recidivă a deținuților eliberați prin Legea Recursului Compensatoriu este între 60 și 70%. Asta înseamnă că două treimi dintre ei comit din nou fapte asemănătoare pentru care au fost iniţial închişi”, spune Cionca. Ei, sigur, românii nu pot fi foarte fericiți că se trezesc cu o droaie de infractori liberi, dar statistica prezentată de către Cionca era valabilă și înainte de aplicarea legii la care face pomenire, nu doar în România, ci cam peste tot în lume. Vorba aceea: vine frigul, ce să facă bietul infractor, să înghețe pe străzi, în loc să stea la căldurică și papa gratis, pe banii statului? E ca și în scrisoarea mămicii către fiul său aflat la pușcărie: „Ai grijă, dragul mamii, poartă-te frumos, să nu te dea ăia afară!”. Și, ca să fim corecți, nici vorbă să fi fost eliberați violatori, criminali etc, precum zice Cionca, pentru că aceștia sunt exceptați, prin lege.
Cireașa din ghiveci
Ca de obicei, Dorin Stanca, de la PNL, nu acuză pe nimeni, ci doar propune ceva constructiv: investiţiile publice ca soluţie viabilă pentru o creştere economică sănătoasă.
„Banii publici trebuiesc investiţi, nu risipiţi!… O măsură care trebuie luată cu celeritate în acest domeniu este schimbarea legii achizițiilor publice. Forma actuală a acestei legi generează proceduri greoaie privind achizițiile publice, timp pierdut, şi cel mai grav, conduce la o calitate scăzută a lucrărilor. Se impune modificarea acestei legi care loveşte puternic în calitatea lucrărilor, generează birocraţie excesivă, conduce la întârzieri semnificative în implementarea investițiilor”, spune Stanca. Nu zic că nu are dreptate, dar ar putea să spună că actuala guvernare a simplificat Legea achizițiilor publice, făcând-o mult mai bună decât era. Nu chiar cum ar trebui să fie, pentru că atunci s-ar alege praful de clientela politică, indiferent a cărui partid. Iar asta, chiar nu se poate! Ar fi un ingredient detestat de toată lumea!
Muștele nu sunt ingrediente!
Tocmai când credeam că ghiveciul este gata, am observat că în castron sunt și niște muște, pe care nu le-a propus nimeni la rețetar. De fapt, au venit singure, ca să mănânce din ghiveci, dar s-au înecat și au rămas acolo. Așadar, le-am scos cu furculița, ele nu sunt ingrediente și nu schimbă cu nimic gustul ghiveciului!

Recomandările redacției