Falcă are încredere în PSD!
WOW, ca să mă exprim pre limba facebookiștilor, ce ghiveci fantastic, ce ingrediente absolut de neimaginat s-au strecurat în rețeta politică a săptămânii! De departe, cel mai incredibil adaos l-a pus însuși însuși primarul Aradului, Gheorghe Falcă, recunoscând, practic, că Opoziția, în frunte cu partidul său, PNL, nu are nicio șansă să schimbe guvernul! Vorbind des­pre proiectele Alianței Vestului, primarele nostru a spus că în primăvara anului 2019 Alianța va constitui o asociație care va face proiecte și le va înainta, în cursul anu­lui, ministrului Rovana Plumb! WOW, din nou, de unde știe primarele nostru că spre finele anului 2019, an electoral prezidențial, tot PSD și ALDE vor fi la guvernare? Sigur, s-ar putea face speculații, în sensul că Falcă are informații că Rovana Plumb ar putea să trădeze PSD și să treacă la Opoziție, dar mă îndoiesc. Așa că rămâne cum am stabilit: Falcă este convins-probabil de către Iohannis că PSD-ALDE, cu mici ajutoare, va rezista la guvernare, plătind prețul corect, adică realegerea lui Klaus Werner. Și, poate, cu o soluție de achitare a lui Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță la trei ani și jumătaate de pușcărie pentru o găinărie măruntă, pe care o practică toate partidele. Tot de la edilul Aradului am aflat că Primăria va reabilita pe banii ei, adică ai noștri, 11 clădiri din zona protejată. Protejată de către cine? Totuși, spune Falcă, și proprietarii de imobile care vor fi supraimpozitați ar putea, oarecum, să fie protejați, dacă participă la programul de reabilitare. Pe scurt, dacă bagă banii, vor fi scutiți timp de cinci ani de impozit, recuperând circa 80% din banii pe care ar trebui să-i plătească în calitate de supra­impozitați.
SMART ghiveciul ne omoară!
Ei, fraților, în ghiveciul nostru s-a strecurat un ingredient care pute de la o poștă a manipulare politică, termenul „SMART City”, care se dorește a fi alăturat Aradului. Sigur că prea puțini știu ce înseamnă aceasta, iar pentru a veni în sprijinul cititorilor noștri, apelăm la dicționarul româ­no-englez. Așadar, ce înseamnă SMART? Răspunsuri: deștept; dureros; usturător; impertinent; ușuratic; zeflefimitor. Adiacent, dicționarul ne mai spune: „smart alock” înseamnă înfumurare sau prostănac. Colac peste pupăză, dicționarul mai explică și „smart bomb”, ca fiind „rachetă lansată prin laser”. Sigur, această AVE nu a fost lansată chiar prin laser, dar, oricum, este SMART! Adică, așa cum am stabilit deja, tot un fel de bombă politică. Din decență, nu vrem să punem în contul inițiatorilor toate semnificațiile din dicționar, arătate mai sus, dar vrem să atragem atenția că „prostănac” este marcă înregistrată de către Ion Iliescu, cu referire la Mircea Geoană, așa că iese din ecuație. În schimb, rămân valabile celelalte, cel mai pregnant fiind „dureros”. Chiar ne doare ceea ce se întâmplă cu Aradul!
Cu limbă de lemn
Acestea fiind zise, haideți să revenim la ghiveciul nostru săptămânal, să vedem ce au mai glăsuit ai noștri aleși, de la pu­tere și de la opoziție. Mai întâi, constatăm că onor Consiliul Județean a început să ne prezinte bisericile de lemn din județ, nemai contenind cu explicarea importanței istorice a acestora. Nimic rău de zis, e foarte bine că se promovează, dar să adaugi, după fiecare expunere, în Comunicat, „a declarat cutare sau cutărică” e ca și cum ai afirma că șefii CJA au avut oareșce merit în construirea acestora. Adică, celebra limbă de lemn de pe vremea răposatului Cea­ușescu se reverberează în limba clopotelor bisericilor de lemn!
Și Căprar spune WOW!
Vrem, nu vrem revenim la titlu, pentru că iată ce spune însuși Doru Căprar, pre­ședintele PSD Arad: „Programul pe care îl anunță Gheorghe Falcă poate fi considerat în mare parte o declarație de susținere a guvernului și a proiectelor guvernamentale care se află deja în desfășurare în vestul țării, dar pe care primarul Aradului lasă impresia că le-a scos din joben și că-i aparțin. Toate autostrăzile și căile ferate la care se referă sunt pe harta națională pe care o are în vedere guvernul”. Aferim, să ne trăiască, muzica, muzica!
Vai de mine…!
Criticându-i pe cei de la conducerea CJA pentru modul în care gestionează construirea unor drumuri județene, un consilier județean PSD spune că „arădenii sunt sătuli de poveştile conducerii liberale a CJA”. Aoleu, dacă așa te exprimi, înseamnă că toate speranțele noastre „se scufundaseu”, cum zicea Băsescu !
Aradul crește valoarea Leului!
Să ne înțelegem, nu este vorba despre moneda națională,ci despre Mihai Leu, cel care s-a autopremiat pentru cel mai bun Raliu din România, desfășurat la Arad! „Este un premiu care arată efortul pe care îl depunem împreună cu par­te­nerii noştri pentru a organiza un eveniment de calitate pentru iubitorii de maşini de curse”, zice un vice al CJA, de parcă el ar fi fost șeful echipei tehnice care schimba roțile mașinii lui Leu . „Îi felicit pe toţi cei implicaţi în organizarea Rali­ului, un eveniment care promovează sportul, dar promovează în acelaşi timp şi Aradul”, mai zice personajul cu pricina, care se ferește ca dracul de tămâie să spună că și fostul premier al României, Victor Ponta, a participat la acest raliu, în calitate de copilot, aducând un oarecare prestigiu Aradului.
Coada la prună
Așa cum liberalul de mai sus s-a agățat, precum coada la prună, de Mihai Leu, un deputat al PSD se laudă că „Guvernul României a alocat alte trei milioane de lei pentru primăriile ară­dene“, de parcă el ar fi avut vreo contribuție la asta. Nu a avut, dar se cheamă că orice lucru bun făcut de către partidul său merită trecut și în contul lui. Nu își asumă, însă, rateurile guvernului. Spre exemplu, niciun parlamentar PSD de Arad nu a dat cu pumnul în masă la guvern, cerând ca acesta să impună administrației locale amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad, cu oca­zia Centenarului. Guvernul a promis că la rectificarea bugetară va aloca sumele necesare, dar, pe ultima sută de metri, a zis „pas”, iar PSD-iștii arădeni au zis „pâs”, adică „ciocu mic”. Păi, fraților, chiar așa?
Categoria „și altele”
Din această categorie fac parte ingredientele de culise, neexpuse pe rafturi, adică nedate publicității, constând în mici târguieli sau răfuieli interne, răspândite „pe surse” în presa locală. De pildă, se spune că Răzvan Cadar va fi viitorul vicepreședinte al Consiliului Județean, în locul Claudiei Boghicevici, dar, așa cum deja Glasul Aradului a precizat, aceasta nu va pleca la Camera de Conturi decât prin primăvară, condiția primordială fiind ca în bugetul pe 2019 să fie bugetate toate acele posturi. Garantează cineva că va fi așa? Dacă nu, Claudia va rămâne pe mai departe acolo unde este. În al doilea rând, nu știu ca acest Răzvan Cadar să aibă potența financiară necesară accederii într-o asemenea funcție, poate că are și nu știm noi. Simpla loialitate față de partid, repetarea la nesfârșit a mesajului acestuia, nu cred că ajunge. Dar, nu se știe niciodată, poate fi ca în bancul cu elefantul ascus în cireș: „Ai văzut vreodată un elefant în cireș?”. „Nu”. „Vezi ce bine s-a ascuns?”. Până la următorul ghiveci, vă urez Sărbători Fericite!

Recomandările redacției