gigiÎn weekendul ce a trecut a avut loc la Librăria SCIENTA o expoziţe mai aparte. Este vorba despre o expoziţie de artă fotografică perso­nală aniversară „65 de ani – Gigi Budiu“.
Cu artistul foto Gigi Budiu ne cunoaştem din anul 1979, de la Clubul Tineretului. Încă de pe atunci s-a ocupat de arta fotografiei, conducând departamentul foto şi cineclubul. De atunci şi până în prezent, Gigi Budiu a îndrumat paşii înspre arta fotografică multor tineri, nu puţini dintre aceştia ajungând nume de referinţă în Arad, în ţară şi aiurea. În plan personal artistul a obţinut mai multe premii atât în ţară cât şi în străinătate, lucrările sale fiind apreciate atât de consumatorul de artă cât şi de criticii de specialitate. Lovit de o boală necruţătoare, care îl determină să se deplaseze foarte greu, boală care pe alţii i-ar trece pe linia moartă, Gigi Budiu, o fire puternică, neînduplecată continuă să fotografieze strângând din dinţi şi storcând frumosul din banalul de lângă noi.
Un artist al imaginii tandre, frumoase şi de multe ori zbanghii, Gigi Budiu face pur şi simplu poezie în policrom şi în alb-negru, jucându-se cu ochii, cu mintea şi cu sufletele celor sensibili şi flămânzi de frumos. Gigi Budiu găseşte esteticul, ineditul, spectaculosul acolo unde noi, cei de tot obişnuiţi nu vedem, sau nu ştim să vedem. Fotografia lui Gigi Budiu te extrage din ambient şi te îmbrăţişează intim, lasciv între cele patru laturi ale ramei sale; făcându-te să realizezi câtă frumuseţe poate exista în cubul unui aparat foto aflat în mâinile unui dibaci şi sensibil suflet de artist.
La Librăria SCIENTA a fost lume multă şi bună, (inclusiv din Ungaria) la vernisajul expoziţiei lui Gigi Budiu. Gazdă perfectă, Diana Engler a vorbit despre onoarea ce i s-a acordat prin organizarea acestei expoziţii aniversare în spaţiul destinat, de regulă, cărţilor.
În debutul manifestării, Daniel Julean, Nelu Pitic şi Dan Miron au cântat poezie pe muzică folk, expresie muzicală care i-a consacrat. După acest moment, care a fost un mod salutar de a se introduce în atmosferă, au luat cuvântul invitaţii de onoare: Levente Bognar, viceprimarul municipiului Arad, europarlamentarul Iosif Matula (sosit cu greu, direct de la Bruxelles, din cauza grevei Lufthansa) şi Mircea Boran, preşedintele Fotoclub Arad. Aceştia l-au felicitat pe Gigi Budiu pentru întreaga sa carieră artistică, sco­ţând în evidenţă faptul că prin ima­ginile sale fotografice a făcut ca Aradul să fie cunoscut în toată lu­mea iar arădenii să fie percepuţi ca nişte oameni deosebiţi. Gigi Budiu este omul care a făcut ca fotografia, precum cartea, să fie o modalitate de a lăsa amintiri despre Arad.
La finalul manifestării atât gazdele cât şi invitaţii au servit un pahar de şampanie în cinstea artistului Gigi Budiu.
Îi urăm şi noi La mulţi ani şi activitate artistică îndelungată!

Recomandările redacției