Deputatul liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor va depune o iniţiativă legislativă pentru promovarea transportului ecologic. Parlamentarul a prezentat câteva prevederi ale proiectului de lege pe care îl pregăteşte. Acesta susţine că aşteaptă de la reprezentanţii industriei de profil, asociaţiile profesionale din domeniu, organizaţiile neguvernamentale, cetăţeni şi orice alţi factori interesaţi propuneri care să fie implementate prin lege astfel încât maşinile electrice să înceapă să fie utilizate pe scară largă.

Glad Varga susţine că Acordul de la Paris şi Pactul Verde European sunt două dintre cele mai importante instrumente, prin care la nivel mondial se încearcă să se combată efectele schimbărilor climatice, ce au ca principală cauză poluarea aerului. „Astfel, îmbunătăţirea calităţii aerului rămâne primordială, iar una dintre măsurile care pot contribui din plin la aceasta, este creşterea utilizării vehiculelor electrice, mai ales că, statele europene au planuri pe termen mediu şi lung de decarbonizare a reţelelor de producere a energiei electrice, deci va scădea considerabil poluarea asociată maşinilor electrice.

Având în vedere cele de mai sus, am decis să depun o iniţiativă legislativă pentru promovarea transportului ecologic, care să ia în considerare prevederi cum ar fi:

deductibilitatea TVA de 100% la maşinile electrice cu preţ mai mic de 50.000 euro sau scutirea de la plata TVA la achiziţia de maşini electrice, care nu beneficiază de subvenţia oferită de Administraţia Fondului pentru Mediu;

parcare gratuită în anumite condiţii pentru mașinile electrice;

dezvoltarea reţelei de staţii de încărcare la nivel naţional;

exceptarea de la obţinerea autorizaţiei de construire pentru staţiile de încărcare a vehiculelor electrice sau pentru centrele urbane de închiriere a bicicletelor”, susţine Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Parlamentarul arădean consideră că mediul urban este principalul beneficiar al trecerii la mobilitatea electrică, iar un pachet de stimulente care să contribuie la micşorarea costului de deţinere a vehiculelor electrice apare ca una dintre cele mai eficiente măsuri. „Practic avem de ales între a taxa extrem de asupru maşinile şi carburanţii care poluează masiv, cu ample repercusiuni sociale datorate creşterii preţurilor sau a sprijini achiziţia de maşini verzi, care în timp, vor înlocui natural maşinile poluante.

Invit toți reprezentanţii industriei de profil, asociaţiile profesionale din domeniu, organizaţiile neguvernamentale, cetăţenii şi orice alţi factori interesaţi, să trimită pe adresa glad.varga@cdep.ro orice propuneri şi opinii referitoare la acţiuni/măsuri ce pot fi reglementate prin lege şi implementate, pentru ca vehiculele electrice să fie utilizate la scară largă în comparaţie cu cele convenţionale”, a încheiat Glad Varga.

Recomandările redacției