Glasul arădenilor – Cănd și în ce fel încep pregătirile pentru Paști?

0
294

Românii sunt cunoscuți pentru felul în care se pregătesc înainte de sărbători: mersul la cumpărături, listele de preparate și multe alte lucruri făcute prin casă, toate acestea special gândite pentru sărbătoarea care urmează. Cum se pregătesc arădenii pentru Paști?

Pregătirile au început săptămâna aceasta la noi acasă. Ușor ușor strângem ce ne trebuie pentru Paști, aici mă refer la ouă pentru că noi nu le cumpărăm niciodată, le preferăm pe cele strânse acasă chiar dacă durează mai mult. Până acum nu am făcut prea multe pentru că mai avem timp, dar urmează curând curățenia generală și făcutul cozonacilor în casă”, spune Magdalena, 53 ani.

Aștept deocamdată să vină copiii acasă pentru că primesc și ei vacanță. După ce ajung, mergem la cumpărături, în primul rănd luăm haine noi, apoi facem curățenie, ca pe urmă să trecem la mâncare, dar asta o să fie cu o zi-două îninte de Paști. Până atunci, am pregătit puțin casa pe exterior, am văruit pomii, i-am dat un aer proaspăt. Nu cred că mai facem și altceva, cam asta ar fi tot, o să ne apucăm de ele săptămâna viitoare”, ne povestea Florina, 43 ani.

Eu nu mă pregătesc prea tare, mami e cu mâncarea și ea pune la punct tot. În general, eu stau pe lângă ea și o ajut, am început deja să facem curătenie ca să nu rămână tot pe ultima sută de metri. Din câte știu, urmează să mergem la cumpărături, probabil ne luăm și ceva haine noi, apoi cumpărăm ce ne trebuie pentru mâncare și cam atât. Mâncare multă nu facem de obicei pentru că de Paști ne plimbăm din casă în casă pe la rude deci noi scăpăm mai ușor cu sărbătoarea asta”, ne zicea Iuliana, 18 ani.

Pregătirile au început deja pentru că urmează Floriile, apoi Paștele și nu avem cum să lăsăm toate pe ultima zi sau să le facem într-o singură zi. Am aranjat puțin prin casă, am schimbat mobilierul să pară că am cumpărt ceva nou, o mică schimbare dacă tot a venit primăvara și vin și sărbătorile. Urmează să strângem ouă, să cumpăr tot ce trebuie pentru mâncare și pentru noi, să merg cu copiii să ne luăm ceva haine cum cred că face tot românul înainte de Paști”, spunea Patricia, 33 ani.

Eu mâine încep defapt pregătirile, am de gând să mă apuc de curățenie așa ușor și să mai schimb câteva lucruri prin casă. În weekend o să mergem la țară să facem un grătar și în ziua de Paști fiecare duce câte ceva de acasă și ne strângem la bunici în curte. Nu e mult de pregătit la noi în familie că suntem mulți și fiecare are doar câte un lucru de făcut”, zice Ana-Maria, 25 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.