Din dorința de a-și proteja copiii, majoritatea părinților îi învață pe aceștia că răcelile și bolile sunt cauzate de diferite motive, pentru că așa au fost și ei învățați, la rândul lor, de către părinții lor. Dacă nu porți fular vei răci, dacă ieși din casă după ce te speli pe cap, vei răci, dacă ții geamul deschis te trage curentul și vei răci. Credințele oamenilor sunt diferite și variază, însă, printre cele mai des întâlnite justificații ale răcelilor se găsește frigul. Dacă răcelile sunt cauzate de acest factor, de ce oamenii răcesc și pe timp de vară, când frigul nu reprezintă o pro­blemă? Am fost curioși să aflăm pă­rerea arădenilor privind cele mai uzuale cauze care stau în spatele răcelilor și care cred ei că sunt adevăratele motive.

„Sinceră să fiu, nu m-am gândit niciodată de la ce putem răci vara, când e cald afară. Cred totuși, că depinde de simptomele răcelii. De mică mi se spunea că dacă mă doare gâtul, evident este fie o consecință a faptului că am băut apă rece, fie o consecință a faptului că am mâncat înghețată. În copilărie, părinții evitau să îmi dea în­ghețată, tocmai pentru că ei credeau atât de mult că îmi face rău. Nici până în ziua de azi nu știu dacă este adevărat ceea ce îmi spuneau, dar pentru că așa am crescut, în continuare mă feresc de alimente reci, cu scopul de a-mi proteja gâtul. Nu știu nici o altă cauză a răcelilor din timpul verii, dar urmează să citesc ziarul să văd ce au mai răspuns și alți arădeni, pentru că sunt foarte curioasă de ceea ce cred și alții” spune Francesca, 41 ani.

„Este foarte adevărat că în copilărie părinții, dar cel mai des bunicii îmi spuneau să port întotdeauna căciulă, fiindcă altfel fac meningită. Nu știu, parcă într-un fel mi se pare absurd și nici nu cred acest lucru în totalitate, dar pentru că am crescut auzind acest lucru încontinuu din toate părțile, am ajuns să am o colecție impresionantă de căciuli și pălării. Involuntar, nu-mi părăsesc niciodată locuința fără să am capul acoperit, chiar dacă afară e doar o mică adiere de vânt. Deși sunt atât de precaută și preventivă, pe cum trece timpul, an de an, am dureri tot mai puternice de cap, ceea ce mă sperie. Mai rău decât atât, lăsând la o parte durerile de cap constante, cel mai tare mă sperie faptul că, fără să vreau, am același comportament pe care îl aveau părinții cu mine, față de fetița mea. Și eu am ajuns să am obsesia căciulii purtate pentru a nu face meningită” ne-a spus Simona, 37 ani.
Sorina Dragomir

Recomandările redacției