În ciuda faptului că zăpada căzută în ultima vreme în Arad a îngreunat serios circulaţia şi activitatea multor arădeni, comercianţii din pieţe nu s-au plâns de prima cădere a fulgi- lor de nea. În schimb, problemele lor sunt cu mult mai serioase şi mult mai vechi.
„E dezastru! Şi nu acum, pentru că ninge, ci tot anul a fost aşa. Vânzări foarte proaste. Nu vedeţi că tot Aradul este mort, nu se întâmplă nimic bun? Nu ştiu, parcă nu mai sunt bani, dar şi dacă sunt sigur nu ajung la noi. De când a pornit povestea cu demolarea (n.red. Pieţei Catedralei), totul s-a sfârşit, nu mai merge nimic. Efectiv ne târâm de pe o zi pe alta“, ne spune Crina, florăreasă în Piaţa Catedralei.
„Nu merge nimic, domnule, tu nu vezi? Nu are nici o vină zăpada. Vor să închidă parcuri, pieţe, tot. Să facă dracului parcări, că de asta avem noi nevoie! Sub pământ SRL, acolo ne bagă pe noi toată clasa politică. Acolo nu ninge“, ne spune supărat George, vânzător de fructe şi legume.
„Ştiţi ce îmi doresc eu de la clasa politică? Să ne lase şi pe noi să trăim“, spune Grigore, un simplu trecător prin piaţă.
„Magazinele mari ne îngroapă. Nu am vândut nici un brad astăzi, până la ora 12.00. În străinătate, în ţările civilizate, unde clasa po­litică este responsabilă sau cel puţin are un minim de respect faţă de alegătorii săi, micii întreprinzători sunt lăsaţi să trăiască. Aceştia nu fac nici un rău societăţii sau marilor lanţuri de centre comerciale. Din contră. Dacă eu îmi fac bani din mica mea producţie, pot să mă duc mai departe şi să le fac şi lor vânzare şi tot aşa, societatea merge în lanţ spre mai bine. Dar dacă ei mă omoară, eu de unde să mai am bani? Consumul scade şi odată cu el societatea devine bolnavă. Eu degeaba am cultură de brazi, din moment ce vin în piaţă şi nu am la cine să îi vând. Clasa po­litică nu ne ajută cu absolut nimic, ba dimpotrivă vrea să ne îngroa­pe“, ne spune Dorel Pantea, comerciant de brazi din Arieşeni, judeţul Alba.
„Puteţi scrie ce vreţi acolo, oricum nu se schimbă şi nu se va rezolva nimic. Suntem plini de nemulţumiri. Îmi vine să plec din ţara asta, îţi dă senzaţia că pur şi simplu nu eşti dorit aici. Acum ne merge prost, dar staţi să vedeţi ce o fi prin martie – aprilie. La cât de mult s-a îndatorat ţara asta, vine dezastrul. Vine criza peste noi şi nu va fi deloc uşor“, ne spune Marian, de asemenea comerciant de brazi.
Reporter, Adrian Cotuna

Recomandările redacției