Glasul arădenilor – Ce e de făcut în cazul oamenilor străzii?

0
416

Sunt o mulțime de oameni care își petrec veacul pe străzi. Aceștia se plimbă liniștiți peste tot, de multe ori sunt pline mijloacele de transport cu ei și, cea mai mare problemă este că ei au și obiceiul acela de a se lua de persoanele din jurul lor. Vrem să vedem ce fac oamenii care se confruntă cu ei și care sunt ideile lor referitoare la agest gen de persoane.

Am încercat să îi evit. Mi-e frică de ei când îi văd pe stradă prin apropierea mea. De multe ori măresc pasul ca să îi depășesc, schimb partea, orice. Sunt fată și le e ușor să se ia de mine, nimic nu e sigur cu ei, nu știi când îi apucă vreo ieșire de-a lor. Bine ar fi dacă i-ar aduna cineva să îi pună la lucru, dar asta nu cred că o să se întâmple vreodată“, zicea Cosmina, 18 ani.

Eu nu am treabă, de multe ori am fost prin tramvaie și încercau să facă scandal și nu am stat să mă uit la ei, le-am spus să se liniștească. De mine personal nu s-a luat nici măcar unul. Eu sincer nu știu ce să zic să le facă. Poliția nu are cum să îi adune pe toți să îi închidă, așa se umple închisoarea cu ei, la muncă nu merg nici cu forța și nici nu ai cum să îi cazezi undeva și să le dai mâncare așa pe gratis, de dragul lor“, povestea Alex, 23 ani.

Nu știu ce e de făcut pentru că dorința de schimbare trebuie să vină de la ei. Ei își cunosc situația și eu nu am auzit nici măcar unul care să vină la mine să ceară de lucru, bani da, băutură da, mâncare mai rar, de lucru niciodată. Treabă am avut, dar nu că mi-au făcut ceva, atât că treceam pe lângă ei și se băgau în seamă cu mine, mai ziceau câte ceva urât, dar mă grăbesc să trec de ei și nu stau la discuții“, spune Alina, 19 ani.

Cred că problema e la oamenii care îi ajută. Eu înțeleg, ți-e milă, dar trebuie să gândești înainte să vezi de cine îți este milă. Vezi un copil, știi clar cine l-a trimis la tine, că nu vine el să cerșească fără îndrumare, nu îți vine să nu îi dai un leu, e de înțeles, dar când vezi un adult deja se schimbă puțin treburile. Om matur, două mâini, două picioare, apt de lucru, el vine să ceară bani de băutură, nici așa nu se poate“, zice Paul, 21 ani.

S-au legat de mine câțiva, dar acum mai mult timp, stăteau la gară. Toți erau tinerei, toți cu punga aia din care trag în mână, i-am ignorat, dar mi-a fost frică de ei, ăsta este adevărul. Nu înțeleg de unde au bani de băutură, de ce oamenii încă le mai dau banii ăia. De făcut n-ai ce să le faci, chemi poliția, le dă amendă, ei nu o plătesc în veci și după jumătate de oră se iau de altcineva“, spunea Alexandra, 18 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.