Începutul de an 2019 aduce în magazine reduceri de preţuri la majoritatea categoriilor de produse. Ca de fiecare dată – experienţa o confirmă – va fi un adevărat exod a populaţiei amatoare de chilipiruri, spre aceste magazine. Că au nevoie stringentă de aceste produse, sau nu, românii se înghesuie să le cumpere mai ceva ca la apa sfinţită, de Bobotează. Desigur, patronii magazinelor au o anumită poli­tică de promovare a acestor reduceri de preţuri, politică economică ce le asi­gură un avantaj pe o durată mai mare de timp, căci mercantilul e sufletul comerţului, nu-i aşa?
Am întrebat strada, pe această temă, pentru a afla părerea arădenilor.
„Am o părere bună despre aces­te reduceri de preţuri. Sunt binevenite, nu toţi oamenii au posibili­- tatea să dea pe produse preţul de peste an. Bineînţeles că se va înghe­sui lumea, ca întotdeauna. Mircea Dinescu spunea cândva că dacă s-ar da palme gratuit, românii s-ar aşeza imediat la coadă. E un adevăr, o ca­rac­teristică a românilor, de a tânji după gratuităţi sau chilipiruri. Şi eu voi vizita unele magazine, dar nu voi insista pe marfa ce-mi prisoseş­te acasă“, ne-a declarat foarte volubilă, Agneta Urs, lucrător comercial.
„E foarte bine că se mai reduc din preţuri, că la pensiile noastre e moarte curată. Da, ne-au crescut pensiile şi e bine asta, dar bandiţii din comerţ au ridicat imediat preţurile, ei profită întotdeauna, nu-i interesează că unii abia au ce pune pe masă, darămite să se mai şi îmbrace, başca medicamentele. Şi în fiecare început de an fac reduceri de preţuri, că, cică, se gândesc la noi. Se gândec pe naiba! Comercianţii nu pierd niciodată, sunt tare dibaci. Nu mă duc prin magazine, nu-mi trebuie nici cu preţ întreg, nici cu preţ redus. Mă mulţumesc cu ce am acasă. Nu-mi permit“, a ţinut să ne spună, după îndelungate insistenţe, Gheorghe Nistor, pensionar, 69 de ani.
„Chiar credeţi în aceste baliver­ne, cu reducerea de preţuri? Să vă spun eu cum stă treaba: cu o lună-două înainte, proprietarii de magazine urcă uşor preţurile. Apoi, la începutul anului anunţă reducerea, dar de fapt se revine la preţul ini­ţial. Nu, nu cred în aceste reduceri, nu sunt reale. O să vizitez, totuşi, magazinele, dar nu cumpăr nimic, mă duc ca la muzeu: admir, dar nu pun mâna, nu-mi permit“, şi-a exprimat opinia Vasile Câmpan, 45 de ani.
„Da, îmi convine această reducere. Chiar am nevoie de un cuptor cu microunde, dacă îmi convine preţul o să-l cumpăr. Dacă o să mai gă­sesc ceva electric sau electronic la preţ convenabil, mă sfătuiesc cu soţul şi vedem la faţa locului“, răspunde întrebării noastre Maria Timiş, de 37 de ani.

Recomandările redacției