Glasul arădenilor: Ce semnificaţie are pentru dumneavoastră sărbătoarea sfântă a Crăciunului?

0
940

Ne aflăm într-o perioadă de sărbătoare în care creştinii se pregătesc pentru celebrarea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, dar şi pentru a dărui sau a primi cadouri. Poate cea mai frumoasă perioadă a anului…
„Pentru mine Crăciunul înseamnă o perioadă de pregătire sufletească, de post şi rugăciune. Într-o lume secularizată am ajuns să îl aşteptăm mai mult pe Moş Crăciun decât pe Iisus Hristos. În alte ţări, şi mai «civilizate», precum Olanda sau Belgia, este şi mai rău. Pentru a nu jigni populaţia migratoare de musulmani, ajunsă la un număr demn de luat în seamă pentru clasa politică, Sărbătorile de Crăciun au fost transformate în Sărbătorile de Iarnă. Creştinismul la el acasă a ajuns prilej de jignire pentru alţii. Este trist şi cred că va deveni tot mai rău. Nu am motive să cred că lucrurile se vor transforma în bine. Biserica Ortodoxă este tot mai atacată din toate părţile“, ne spune cu amărăciune Ovidiu Jiman.
„Ce înseamnă Crăciunul pentru mine? În primul rând, acasă. Apoi acea imagine pe care cred că o visează fiecare dintre noi: Masa de Crăciun, zăpadă, om de zăpadă, bătaia cu bulgări, copii alergând în jurul bradului, miros de brad şi portocale, cadouri, colinde, vin fiert şi cozonaci cu scorţişoară, ieslea în care s-a născut Mântuitorul, căldură de la foc, veselie, râsete şi culcat târziu“, ne spune Maria.
„Alergătură, nervi, cheltuială. Cam asta înseamnă sărbătorile pentru o femeie. Te chinui să faci mâncare două zile şi nopţi la rând, eşti epuizată total şi totul se consumă în câteva ore. După aceea urmează alte câteva zile de cură­- ţenie, spălat vase, aruncat mâncare, curăţat după brad, ordine după copii şi aşa mai departe. Când îţi mai rămâne şi ţie o zi pentru relaxare, te zgârii pe ochi pentru că a doua zi trebuie să te trezeşti dimineaţa pentru a merge la lucru“, este de părere Silvia Pop.
La polul opus se află Andrei: „Distracţie. În primul rând, distracţie. Ne adunăm mai mulţi prieteni, mergem cu colinda până spre dimineaţă şi naufragiem la unul dintre noi. Acolo ne aşteaptă mâncare şi băutură din abundenţă. Este cea mai frumoasă perioadă a anului, asta în mod clar“.
„Din păcate pentru mine Crăciunul este aproape la fel ca orice altă zi din viaţa mea. Am un serviciu care nu îmi permite să iau prea multe zile libere şi de regulă muncesc de Crăciun. Degeaba încerc să simt acea atmosferă într-o altă zi. Nu e acelaşi lucru“, ne spune Ion.
Adrian Cotuna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.