În urma unui articol apărut ieri în Glasul Aradului, articol în care unul dintre colegii mei au concluzionat că Aradul e la mare risc bioecologic și că pânza freatică va fi infectată din cauza unui adevărat haos de la groapa de gunoi a orașului, am ieșit pe stradă să întrebăm arădenii dacă sunt de părere că autoritățile ar trebui să facă ceva pentru a proteja pânza freatică. Faptul că groapa de gunoi se află la mică distanță de oraș și gunoaiele nu sunt deloc sortate, în comparație cu orașe mai civilizate, este vag cunoscut de locuitorii Aradului, deși toți au conștiința protejării mediului și, implicit, a pânzei freatice. Ne dorim prevenirea îmbolnăvirilor și apă potabilă, dar ideile de gestionare a deșeurilor sunt vag diseminate, dincolo de scandalurile pe care le iscă atunci când aduc atingere intereselor fiecăruia dintre noi. Mai jos aveți câ­teva dintre răspunsurile pe care le-am primit pe stradă, de la cetățeni de diferite vârste.

„Ar fi logic să facă, să umble după protejarea apei. Consiliile județene și municipalitățile habar nu au ce fac! Fiecare umblă după interesele proprii. Nu comunitatea îi interesează”, a fost de părere Janos, de 76 de ani.

„Nu știu ce să vă spun. Ar trebui, da, ar trebui. Dar asta depinde și de noi. Denotă lipsă de exigență și când vedeți și unele râuri sau pârâuri poluate. Toți depun acolo gunoaiele. Ar trebui făcut ceva și de autorități, dar ar trebui să fie și persoanele mai exigente. Și guno­iul se descompune, dar gunoi fost dintotdeauna”, a adăugat Gheorghe, de 48 de ani.

„Normal că ar trebui să facă. Și așa e foarte puțină apă, globul ăsta se încălzește și imaginați-vă că n-o să mai avem apă curând. Nici nu facem economie… Ar trebui să fim atenți și la calitate. Folosim îngră­șăminte pe pământ, pe culturi. Toate intră în pământ. Pânza freatică este grav afectată”, a spus Gabriela, de 71 de ani.

„Cred că da, ar trebui să facă ceva. Ar trebui să facă ceva, cum nu? Tot se intoxică, și apa, și tot!”, a exclamat Viorica, în vârstă de 59 de ani.

„Eu nu cred că trebuie să dăm vina mereu pe autorități. Nu în­seamnă că dacă au ei banii, noi nu avem nicio obligație. Trebuie să fim și noi atenți la ce facem, cum ne comportăm. Nu sunt de acord să judecăm, să zicem mereu că auto­ritățile au fost de vină, în orice si­tuație. Depinde și de obiceiurile noastre, să ducem ce avem de aruncat până la gunoi și să aruncăm acolo, să fim atenți ce aruncăm și așa mai departe”, a afirmat Ingrid, în vârstă de numai 17 ani.
Giorgiana Stoica

Recomandările redacției