Crăciunul ar trebui să fie o bucurie pentru toţi, o sărbătoare a liniştii şi odihnei. Cu toate acestea, pentru mulţi a devenit o sărbătoare a singurătăţii, nostalgiei sau, dimpotrivă, a obligaţiilor şi a agitaţiei. Fiecare încearcă, în final, să îşi facă planuri sau să nu deranjeze planurile celor mai tineri şi mai ocupaţi.
Am întrebat câţiva arădeni cum şi-au petrecut Crăciunul anul acesta, iar răspunsurile lor diferă, în funcţie de vârstă şi ocupaţie. Cert este că în zilele de sărbătoare străzile sunt destul de pustii, lumea încercând să profite de Crăciunul propriu-zis, nu de Crăciunul de la muncă sau de la şcoală, care cel mai probabil a avut deja loc.
Mai jos puteţi citi câteva răspunsuri pe care le-am primit de la arădeni în cea de-a doua zi de Crăciun.

„Păi, în Ajun am stat până pe seară acasa, după care a venit prietenul meu la mine. A desfăcut toată lumea cadouri… Am ieşit în oraş şi cam atât. A doua zi la fel. Am ieşit seara. Azi deja trebuie să merg la lucru, mâine la fel…nimic interesant”, a spus Monica, de 22 de ani.

O doamnă de 72 de ani, Ileana, a menţionat, printre altele: „Soţul meu a murit acum trei ani. Fac Crăciunul mai mult singură. Au trecut pe la mine fiul cu nepoţelul şi soţia. Nu au putut să stea foarte mult, dar i-am servit cu ce aveam, cu ce am mai cumpărat pentru Crăciun. A mai venit şi sora mea”.

„În familie. Am mai mâncat, ne-am mai certat. Ca la români. Ce să facem, an de an zici că ni-i tot mai greu. Copiii îs mari acuma. Mai facem un brăduţ pentru nepoţei, să aibă şi ei la ce veni”, a povestit Costin M. de 65 de ani.

„Au venit nişte foşti colegi din străinătate şi ne-am întâlnit seara. Facem chestia asta de mult timp, dar mai stăm şi cu familiile. Nu mai e ca mai demult, când eram în liceu, s-or mai schimbat lucrurile. Acuma stăm mai mult cu familiile, unii avem şi noi familii”, a mai spus Claudiu, de 32 de ani.

„Cu soţia. Nu mai sunt bani, domnişoară, nu are românul bani. Acuma noi ce să zicem, numai noi suntem, copiii sunt la casele lor, în alt oraş. Ne ducem şi noi bătrâneţile cum putem, că altceva nu avem ce să facem. Asta este. Când eram noi copii altfel era Crăciunul. S-or dus şi vremurile alea, s-or dus…”, ne-a zis Viorel, de 71 de ani.

„Am făcut bradul, a venit Moşul… Încercăm să facem să fie bine pentru copii, că în rest suntem tot cu munca. Măcar perioada asta să şi-o amintească atunci când o să fie mari. Obosiţi sunt şi copiii în ziua de azi, toată ziua sunt traşi dintr-o parte în alta”, a mai adăugat Maria, de 36 de ani.
Reporter, Giorgiana Stoica

Recomandările redacției