Întreaga arie a județului Arad a fost pusă sub stăpânirea a două extreme: ploi abundente sau temperaturi ridicate. Schimbările bruște de temperatură nu aduc un beneficiu oamenilor, așa că i-am întrebat pe arădeni cum au fost ei afectați.
„Nu pot să zic că m-au deranjat prea tare, ba chiar pot spune că nici nu le-am sesizat. Așa se întâmplă în natură, nu prea putem opri ce se întâmplă. Când a plouat foarte mult, mă asiguram că am întotdeauna o umbrelă la mine, iar acum cu această căldură procedez ca și în fiecare vară. Am tot timpul o sticla de apă la mine, folosesc cremă cu protecție solară și mă protejez cât pot stând la umbră“, ne spune Teodor 23 ani.
„Nicicum nu am reușit să ies din casă. Când au început ploile acelea puternice, mi-am amânat planurile pe zilele următoare, ca să ajung să văd că acum e mult prea cald. Acum chiar nu avem pe cine să învinovățim, așa cum ne place nouă, pentru fenome­nele naturale“, spune Carmen, 48 ani.
„Chiar când mi-am cumpărat o umbrelă nouă, că de la cât am des­chis-o pe cea veche mi s-a rupt, am văzut că trebuie să folosesc umbrela pentru a mă proteja de soare. Chiar acum mi-am făcut cu­raj să ies din casă pentru a merge să cumpăr niște cremă solară“, zice Adriana, 37 ani.
„Având în vedere faptul că e vorba despre manifestarea natu­rii nu avem dreptul să ne plân­gem. Până la urmă ne-o facem cu mâna noastră, că doar noi neglijăm natura, o facem să sufere. E normal să fie discrepanța aceasta între anotimpuri, când stratul de ozon e cum e, când oceanele sunt cum sunt. Atâta timp cât nu fa­cem ceva pentru a proteja planeta, nu ne permitem să ne plângem“, spune Mihai, 23 ani.
„Mă afectează fizic. Mă doare capul, am așa o stare incertă. Aș zice că încălzirea globală, dar nu e neaparat cineva de vină. Vremea e ceva instabil, adică tot se transformă, nu știm exact cauza, dar e normal să se schimbe. Nu mă deranjează neapărat, mă îmbrac mai subțire acum, am adus din beci hainele de vară și întâm­pinăm un alt anotimp“, zicea Ale­xandra, 19 ani.
„Pe noi, cei mai în vârstă ne afectează. De la o vârstă, schimbările acestea bruște ne afectea­ză la nivel fizic. Încercăm să nu mai ieșim în timpul zilei, doar di­mi­nea­ța cumpărături și poate sea­ra o plimbare prin parc cu soțul“, spune Elisabeta, 64 ani.
Sorina Dragomir

Recomandările redacției