Glasul arădenilor – De ce părăsesc tinerii țara?

0
391

În ultimii ani, tot mai mulți tineri consideră că pot găsi fericirea lucrând în străinătate. Deși banii pri­miți sunt semnificativ mai mulți decât cei primiți în țară, nu întotdeauna asta te poate împlini. Merită riscul confortului pentru o sumă mai mare de bani?
I-am întrebat pe cetățeni care consideră ei că sunt motivele pentru care ne pleacă tinerii din țară.
„Normal că pleacă tinerii din țară, că nu au ce face aici. Învață atât de mulți ani în țară, și pleacă cu informații învățate aici să lucreze pentru alții. Îmi pare rău că s-a ajuns aici, și mi-ar plăcea să nu existe această situație, dar îi înțeleg și pe ei. Mulți dintre ei cred că vor găsi liniștea altundeva, dar chiar dacă au un salariu mai mare, nu banii aduc fericirea. Când te trezești singur într-o țară străină, departe de casă, nu prea cred că ești fericit. Cred că principalul motiv pentru care tinerii renunță la dorința de a-și continua și de
a-și face o viață în România este sistemul de salarizare. Nu sunt
îndeajuns de valorificate toate abilitățiile, aptitudinile pe care aceștia le dețin. Chiar dacă s-ar face acum, în acest moment o schimbare, tot ar continua tinerii să plece. Ar continua să plece pentru că deja toți ne-am obișnuit cu ideea că nu se poate face nici o schimbare, iar în momentul în care s-ar face una adevărată ar fi greu de crezut” spune Cornel, 42 ani.
„Tinerii pleacă pentru că ei cred că le e mai bine în afara țării. Nu e așa, ei nu ascultă de nimeni care îi sfătuiește să nu plece. După ce își dau ei seama că au avut dreptate cei care le-au spus exact cum urmează să fie, ori e prea târziu, ori din orgoloiu, rămân acolo pentru a dovedi contrariu. Fiul meu a plecat după ce a terminat facultatea de inginerie. E adevărat, este plătit mult mai bine, dar eu nu cred că este fericit acolo singur, fără familie, fără prieteni. S-a mai împrietenit cu colegii de la birou, dar nu e tot una să ai lângă tine pe cineva pe care îl cunoști de ani buni, cu care să vorbești când ai o problemă. Nici o familie nu cred că își va face prea curând. El a spus ca a decis să plece pentru că nu merită să lucreze aici pentru un salar mic, când el a învățat atât de bine atât de mulți ani. Eu l-am sfătuit cât am putut, dacă nu a vrut să asculte, asta e, noi tot îl așteptăm oricând acasă” ne-a spus Constantin, 51 ani.
Sorina Dragomir

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.