Glasul arădenilor – De ce pleacă românii din țară?

0
552

În perioada sărbătorilor realizăm de fapt câți oameni vin acasă doar pentru câteva zile pe an. Tot atunci devenim mai conștienți că mulți văd România ca pe un loc de vacanță, nu casa de unde au plecat. Foarte mulți aleg să plece din țară și cazuri sunt multe când au luat decizia de a rămâne plecați definitiv. Din moment ce și arădenii aleg calea străinătății, vrem să vedem care sunt motivele principale din cauza cărora de întâmpla una ca asta.

Eu am fost plecată mulți ani din țară. Lipsa banilor m-a împins să recurg la asta. Nu am vrut, aveam aici tot, nu știam nici o limbă străină, dar am plecat. Uneori chiar nu ai pentru ce să stai. Te chinui o lună pentru 2000 de lei pe care îi dai pe facturi. Nu rămâi cu nimic după o lună muncită aici. Poate că e de multe ori mai greu în străinătate că nu ești lângă cei dragi, dar când știi că celor dragi nu le lipsește nimic pentru că tu ești acolo, tot e o parte bună până la urmă”, zice Marcela, 47 ani.

Pleacă lumea pentru că aici nu prea faci bani. De fapt, îi faci, dar nu îi strângi ușor. Dacă pleci prin Germania, Italia, Spania, depinde de tine, faci bani și de două-trei ori mai mulți ca în țară. Ai de unde să pui deoparte. Dacă rămâi aici și faci un copil abia îl crești cu banii pe care îi primești. Toate sunt scumpe la noi de parcă suntem o țară de bogătași, când noi de fapt suntem opusul”, spune Anca, 31 ani.

Mie mi-au plecat părinții ca să facă bani să trimită acasă. Eu i-am înțeles de la început și când am făcut 18 ani am plecat la ei. Recunosc că nu mi-a plăcut și am venit înapoi acasă, dar ei încă mai muncesc dincolo. Suntem obligați să ne sacrificăm și să plecăm, dacă nu împreună, pe rând și tot plecăm. Mulți ne întoarcem, alții poate au noroc acolo și nu se mai întorc”, zicea Amalia, 24 ani.

Nu prea e de stat dacă ai vise mari. Sunt oameni care poate își doresc o casă mai mare, o mașină mai bună și dacă nu ai venituri pentru așa ceva, faci ce poți și te descurci. Am fost și eu plecat, dar doar 6 luni, am făcut bani, mi-am luat mașină, m-am întors acasă. Poate mai plec, poate rămân, încă nu se știe”, povestea Gabriel, 25 ani.

La noi, chiar și cu facultate lucrezi de multe ori pe bani puțini. Gândește-te că eu fac parte din generația care nu prea făcea facultate, am fost femeie de serviciu mulți ani. Am decis să plec din țară, mergeam câte o lună-două, apoi veneam acasă și tot așa. Alții sunt banii și de multe ori se merită să pleci”, ne spunea Florica, 54 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.