Începerea vieții sexuale reprezintă un pas important pentru fiecare persoană. Fiecare dintre noi ar trebui să facem marele pas doar în momentul potrivit, dar ce înseamnă momentul potrivit? Oare există o vârstă anume, sau o etapă a vieții până la care acest capitol trebuie deschis? I-am întrebat pe arădeni la ce vârstă consideră ei că este momentul potrivit pentru începerea vieții sexuale.

În ziua de azi, nu cred că mai există o vârstă potrivită pentru nimic anume, mai ales pentru un lucru atât de intim care îl privește doar pe cel în cauză. Pentru fiecare persoană potrivit înseamnă altceva, înă, pentru toată lumea se aplcă aceeași regulă, chiar dacă sunt și cazuri în care este încălcată. Cea mai importantă regulă este să nu îți începi viața sexuală înainte să fie corpul pregătit și complet dezvoltat pentru a face față unui asemenea lucru. Din păcate există atât de multe cazuri în care copii de opt sau nouă ani sunt copleșiti de curiozitate, ceea ce îi determină să își înceapă viața sexuală mult mai repede decât le este lor benefic. La o vârstă atât de fragedă corpul lor nu este pregătit din punct de vedere al dezvoltării biologice, să nu mai zic de psihicul lor. Un asemenea lucru are un impact cu o mare încărcătură asupra psihicului unei persoane care nu este cu adevărat pregătită” spune Valeria, 41 de ani.

Nu există un moment potrivit standard, general valabil. Momentul potrivit este atunci când perosana în cauză este pregătită din toate punctele de vedere. Trebuie să fie o persoană matură care să își poată asuma toate consecințele care vin în urma săvârșirii acestei acțiuni. Persoana nu trebuie să ia în seamă persoanele din exterior, spre exemplu grupul de prieteni, în care probabil se află persoane care deja și-au început viața sexuală, iar cei care nu, se simt presați de timp și de validarea socială primită. Nu trebuie să-i ia în seamă pe cei care încep mai repede, sau pe cei care încep mai târziu, fiecare este pregătit la o altă vârstă, vorba aceea, toate la timpul lor. Cel mai bun exemplu este liceul, moment în care foarte mulți își încep viața sexuală, nu din proprie dorință, ci pentru a primi validarea exterioară. Mulți din cei care și-o încep înainte de 18 ani nu sunt pregătiți emoțional pentru a suporta încărcătura emoțională care vine odată cu acest act, dar, la fel ca și în alte situații, există și cazuri fericite” ne-a spus Katarina, 19 ani.

 

Scris de Sorina Dragomir

Recomandările redacției