Putem număra pe degetele de la o mână piețele din Arad, însă, supermarketurile sunt peste tot. Suntem curioși dacă oamenii prețuiesc mai mult alimentele produse în România decât marfa de import. I-am întrebat pe arădeni dacă procură alimente româniești din piață sau frecventează mai des supermarketurile.
„Cel mai des fac cumpărăturile la supermarket, pentru că sunt peste tot și îmi este aproape. Sunt și eu conștientă de faptul că cel puțin produesele alimentare nici măcar nu se apropie de calitatea celor din piață, însă, piața nu este foarte aproape de mine și nici nu găsesc tot ceea ce am nevoie. Mi-ar plăcea să fiu genul de om căruia îi pasă mai mult de alimentația sa, și cât de sănătos mănâncă, dar momentan nu am timpul necesar să merg să fac piața”, spune Mira, 31 ani.
„Doar în weekend-uri merg să cumpăr legume și fructe de la pia­ță, în rest achiziționez ceea ce am nevoie de la magazinele mai mari. Prefer magazinele mari pentru că gă­sesc tot ceea ce am nevoie într-un sigur loc. De exemplu, când merg la piață sâmbăta, după ce cumpăr le­gume, fructe și brânză, trebuie să mai merg și într-un magazin mai mare, pentru a cumpăra produse de curățenie, sau orice altceva mai este necesar în casă”, ne-a spus Mihaela, 38 ani.
„Eu sunt genul de persoană că­reia îi face plăcere să meargă la piață, chiar dacă nu am neapărat ceva de cumpărat. Deja cunosc majoritatea vânzătorilor, mai schimbăm o vorbă, este altfel să cumperi produse de la persoanele care pun suflet în realizarea lor. Fiindcă majoritatea alimentelor din piață sunt produse crescute de către țărani români în grădina lor, cumpărând de la ei, promovăm agricultura româ­nească. Ne plângem că doar impor­tăm și că nu găsim produse naturale produse în țară. E și normal să se întâmple astfel, dacă noi des­curajăm producția alimentară din țară, făcând cumpărături din supermarketuri care vând în mare parte produse importate din alte țări”, zice Maria, 52 ani.
„Pe vremuri obișnuiam să merg doar la piață, pentru că era locul care oferea cele mai multe posibi­lități alimentare și nu numai. Adevărul este că supermarketurile sunt mult mai comode decât piețele. Produsele sunt mai bine organizate și nici nu aștepți după oamenii pasionați de negociat. Dar, ca să fiu sinceră, îmi este dor de atmosfera aceea de piață, chiar nu am mai fost de mult și sunt curioasă dacă s-a mai schimbat ceva. Am înțeles că între timp au cresut taxele piețarilor și acum sunt din ce în ce mai puțini”, spune Mioara, 56 ani.
Sorina Dragomir

Recomandările redacției