Într-o societate în care de multe ori pare că haina face omul, posibilitățile de achiziționare de îmbrăcăminte sunt extrem de diverse. La mall, cea mai ieftină pereche de blugi pleacă de la 100 de lei şi o bluză undeva la 50 de lei. Exis­tă totuşi o variantă mai economică, care are grijă de buzunarul arădenilor, second-handurile. Aradul este plin de asemenea magazine, însă cumpără oamenii din seconduri?
„Da! De ce să nu-mi iau lucruri din second? Şi-aşa nu avem mulți bani, să mai dau şi o avere pe țoale, aş rămâne fără bani de mâncare”, a afirmat T.D, o femeie de 58 de ani.
Aparent, există multe femei care împărtăşesc părerea celei precedente. „Eu îmi iau aproape toate hainele de la second hand, şi eu, şi soțul. Practic tot aceleaşi lucruri sunt, numai că folosite şi totuşi în stare foarte bună” – Emanuela, 35 ani.
Nu numai doamnele aleg să îşi achiziționeze bunuri de la second hand, ci şi bărbații. Am surprins doi într-un second hand din Boul Roşu şi… nu erau obligați de soții. Când unul din acesta a ieşit, l-am întrebat cum de cumpără de la magazine de mâna a doua, acesta răspunzând că: „Aici îmi găsesc haine pe placul meu. E şi mai aproape de casă, şi mai ieftin. Au lucruri faine, nu are rost să mă duc până departe ca să-mi iau ceva ce pot cumpăra şi de aici”.
Dacă mulți arădeni preferă varianta mai low cost, există persoane care consideră poate că se înjosesc dacă intră într-un asemenea magazin. „Dacă am bani să-mi pot cumpăra din maga­zinele normale, din mall sau din centru, de ce să-mi iau din second hand-uri?! Sunt haine purtate de alte persoane, lucru care mi se pare puțin cam neplăcut”, a afirmat o tâ­nără.
„Mă deranjează că sunt purtate de alți oameni și nu știu de unde provin. Din acest motiv mă feresc de astfel de magazine. Poate sunt prejudecăți în mintea altora, dar eu una nu pot purta ce au îmbrăcat alții“, mai spune o arădeancă.
Am avut parte de o surpriză când o doamnă, ne-a declarat că „Pentru mine nu contează dacă hainele sunt de la second sau din magazine de firmă. Dacă îmi place, cumpăr, fără fìțe sau pretenții, sunt totuşi bucăți de material, nu aur. Nu mi-e ruşine, cumpăr şi eu din second hand”, a mărturisit Adina, de aproximativ 40 de ani.
Din fericire, arădenii sunt deschişi la minte şi nu se opresc la aparența superficială.
Nu ar trebui să fie considerată o ruşine, mai ales pentru că, de multe ori calitatea unei haine luate din second poate fi superioară unei haine luate din mall.
De ce să cheltuim fără rațiune, când putem fi economi, dar şi bine îmbrăcați?
Felicia-Livia Pădureț

Recomandările redacției