Aradul este un oraș mediu din punct de vedere al dimensiunii raportat la dimensiunea celorlaltor orașe ale țării, cu o populație nu foarte mare. Acum că a început vara, străzile orașului sunt tot mai pline de oameni de diferite vârste. Tinerii în mod special își prelungesc deseori activitatea în aer liber până la ore târzii din noapte. I-am întrebat atât pe tineri, cât și pe cei mai în vârstă dacă orașul nostru îi face să se simtă în siguranță și dacă evită zonele rău famate.

Aradul mi se pare printre cele mai sigure orașe din țară, pentru că nu e foarte aglomerat. Mă simt în siguranță, însă nu în toate cartierele. Eu când ies din casă, o fac doar pentru că am treaba, merg la piață, la biserică sau la plimbare pe mal, toate acestea pe timp de zi. Când se întunecă nici nu am motiv să ies din casă. Nu am pățit niciodată să fiu agresată de cineva pe stradă, să mi se fure ceva sau cel mai rău, Doamne, Ferește, să fiu atacată. Asta pentru că de la o vârstă cunosc locurile și momentele zilei în care să nu îmi fac drumuri fără rost prin oraș”, ne spune Carmen, 56 ani.

Întotdeauna m-am simțit în siguranță în Arad, niciodată nu mi-a fost frică să fac ceva la o oră mai târzie, sau să merg în vre-un loc anume. Mă simt atât de relaxat și în siguranță când ies seara sau noaptea în oraș pentru că de fiecare dată ne adunăm mai mulți prieteni și mergem în grupuri mari. Astfel, nu se poate întâmpla nimic rău. La fel ca și în orice oraș, mai sunt oameni ai străzii dar e bine să nu le dai atenție și să nu te bagi în seamă cu ei, să-i eviți pe cât de mult posibil”, ne zice Eusebiu, 23 ani.

Chiar am citit recent un articol care prezenta cele mai periculoase cartiere din țară, printre care se aflau și Aradul nou, Boul Roșu și Checheci. Sinceră să fiu, mă consider o norocoasă având în vedere faptul că locuiesc în centru, nu în unul dintre cartierele pe care le-am spus deja. Faptul că locuiesc în centru reprezintă un avantaj din multe puncte de vedere, dar în special din punct de vedere al siguranței mele. Străzile din centrul orasului sunt mult mai bine luminate și circulate, chiar și la ore târzii, ceea ce face să crească gradul de siguranță pe care îl simt în momentul în care sunt singură în oraș. Fiind fată, nu pot să spun că merg complet relaxată pe stradă după ce se întunecă, dar mă ajută faptul că nu sunt niciodată prea departe de casă și adesea circulă poliția pe stradă”, ne-a spus Francesca, 21 ani.

 

Articol scris de Sorina Dragomir

Recomandările redacției