Pare de necrezut, însă se întâmplă în secolul XXI la Arad. Câteva familii din zona localităţilor Zădăreni, Bodrogu Nou, Călugăreni, Felnac sau Sânpetru German şi-au lăsat casele din cauza drumului. Oamenii preferă să stea în chirie în Arad decât să îşi distrugă maşinile sau să îşi rişte pur şi simplu vieţile din cauza drumului care leagă Aradul de Felnac. Drumul este foarte rău, extrem de circulat, plin de gropi şi a provocat o serie de accidente în urma cărora au decedat mai multe persoane.

Şi investiţiile în zonă au de suferit din cauza drumului. Persoane care au case de vacanţe în zonă sau terenuri renunţă să mai investească pentru că nu îşi doresc o investiţie într-o zonă care devine tot mai izolată de municipiu. „În urmă cu câţiva ani mi-am cumpărat o casă în Călugăreni, pentru că îmi plăcea foarte mult această zonă. Mănăstirea este foarte aproape, zona foarte liniştită şi foarte aproape de Arad, unde muncesc atât eu cât şi soţia mea. De asemenea, copiii sunt la şcoală în Arad. M-am simţit foarte bine acolo şi era o adevărată delectare când ajungeam acasă târziu, de la serviciu. Toată oboseala pe care o acumulam dispărea în momentul când stâteam cu familia în curte, la aer curat şi departe de asfaltul şi poluarea Aradului. Din păcate, starea drumului ne-a alungat din Paradis. Aveam două maşini cu care făceam zilnic drumul Arad-Călugăreni. Pe lângă cheltuielile de combustibil, de care eram conştient încă de la început, au apărut însă şi cele de reparaţie. Drumul este atât de rău încât cheltuielile de reparaţie au devenit insuportabile. Mai mult, o maşină a devenit practic imposibil de folosit, ceea ce ne-a determinat să ne căutăm locuinţă în Arad. În momentul de faţă locuim într-un apartament din Arad, unde plătim chirie, iar casa noastră este părăsită la Călugăreni“, ne-a declarat proprietarul din Călugăreni.

O altă persoană care a renunţat să mai investească în zonă este din Arad. „Locuiesc în Arad, însă mi-am cumpărat un teren în Zădăreni. Am vrut să construiesc o casă acolo, dar având loc de muncă în Arad nu îmi pot permite să locuiesc într-un loc în care se ajunge din ce în ce mai greu“, ne mărturiseşte proprietarul din Zădăreni.

Victime ale drumului

O altă familie din Arad care deţine o casă de vacanţă în localitatea Sânpetru German ne-a declarat că „nu am mai fost acolo de câteva luni bune. Mai demult creşteam animale acolo şi întreţineam o frumoasă grădină de zarzavaturi. În special vara era o adevărată plăcere să locuieşti acolo. Drumul este însă un adevărat calvar şi nu mai îmi permit să îmi duc maşina la service de fiecare dată când mă duc acolo. Mă duc foarte rar, şi doar pentru a mai vedea de casă“.

Constantin Stancu, din Zădăreni, ne declară că „de un an de zile tot aşteptăm să ni se facă drumul. Fac acest traseu în fiecare zi, iar maşina pot să o pun deja pe butuci. De zece ani de zile nu am avut absolut nici o problemă cu maşina, iar acum trebuie să o repar“. Un alt localnic din Zădăreni, Petru Mihoc, ne-a declarat că „traficul greu distruge şi mai mult acest drum, care şi aşa este cum este. Câteodată trebuie să aştept pe pod, ca să ies pe drum câte cinci minute, atât este de circulat. Am înţeles că licitaţia pentru lucrările de modernizare este contestată, însă la cât de circulat este drumul, Consiliul Judeţean ar putea măcar să îl petecească“.

Şoferii sunt disperaţi că din cauza gropilor pe drum se întâmplă tot mai multe acidente, în încercarea de a le evita. Situaţia este recunoscută şi de către Doina Petri, primarul comunei Zădăreni. „Drumul este într-adevăr foarte rău. Acum este cât de cât cârpit, însă a fost şi mai rău. Licitaţia se judecă, fiind contestată, ceea ce înseamnă că va trebui să mai aşteptăm până când vor începe lucrările de modernizare. Oamenii se plâng tot timpul că au loc foarte multe accidente din cauza gropilor“, susţine Doina Petri.

Aroganţa administratorilor drumului

Drumul Judeţean 682 Arad-Felnac se află în întreţinerea Consiliului Judeţean Arad. De situaţia sa se ocupă administratorul public al judeţului, Cristian Drăgan. Declaraţia acestuia referitor la problemele cu care se confruntă locuitorii din zonă a fost una halucinantă: „Voi aveţi glume în program? Oamenii pleacă din aceste localităţi din alte motive nu pentru că drumul ar fi rău. Care e problema voastră dacă drumul e rău? Arad-Felnac este contestat a doua oară, de aceea nu se poate repara şi care e problema?“. Vizibil deranjat de telefonul nostru şi folosind un ton care friza isteria, am „îndrăznit“ să îl supărăm şi mai tare pe cel care se ocupă de acest drum. Tocmai de aceea, folosindu-ne de informaţiile pe care le avem, conform cărora maşina de serviciu a lui Cristian Drăgan este un frumos Volkswagen Amarok, l-am întrebat cu ce fel de maşină circulă el pe acest drum. Maşina este, bineînţeles, plătită din banii contribuabililor. „Nu mă luaţi voi pe mine cu ce maşină circul eu!!! Maşina nu este plătită din banii contribuabililor, ci din cei ai Consiliului Judeţean. În plus, eu nu conduc pe acel drum pentru că locuiesc în altă parte“, a recunoscut Drăgan.

  • diana spune:

    Sant din Sampetru German,dar am plecat de multi ani in Spania.Am fost luna aceasta acasa si am ramas stupefiati in ce conditii arata soseaua(daca se poate numi asa).Pe „domnul”DRAGANnil preocupa alte lucruri:cum sa se fure mai mult ,nu sa repare drumul.E rusine ca dupa atata timp sa nu fie capabili sa faca drumul Arad -Sampetru German sa se poata circula pe el.RUSINE „DOMNULE „CRISTIAN DRAGAN,mai lasati furatul si preocupativa si de bunastarea oamenilor ,ca traiti din banii lor.

    • consiglier spune:

      despre drumul oaselor Arad-Siria nika…. rien ?Ca n-avem toti bani de jeep-uri si suv-uri.Arda-va jarul si DNA-ul.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției