Google împlinește 21 de ani. Ce nu știai despre motorul de căutare ce răspunde la „trilioane de întrebări”

0
460

Întâia pagină a Google e marcată cu un doodle special pentru aniversarea a 21 de ani. După cum vezi, indiciul vârstei e dat de data pusă pe doodle. Altfel, în urmă cu 21 de ani, Google și lumea world wide web arăta cu totul altfel.

Google e creația a doi oameni, studenți când s-au apucat de treabă. E vorba de Larry Page și Serghei Brin. Motorul de căutare a apărut la finalul anilor ’90, când internetul trecea prin prima bulă din istoria sa – bula punct com. Contrar așteptărilor, Google a ieșit cu succes din acele probleme și a devenit o companie imensă. Din 2015, e sub controlul Alphabet, care gestionează toate produsele dezvoltate de companie.

Google a apărut pe 4 septembrie. Oficial, în acte

Google a apărut, oficial, pe 4 septembrie. Este momentul de la care Google există drept companie deţinută de Larry Page şi Serghei Brin. Pe 4 septembrie, Google a cerut nregistrarea în California. Larry şi Serghei au deschis un cont bancar în care au depus cecul primit de la Andy Bechtolsheim, fondator Sun Microsystems.

Compania a pornit cu 100.000 de dolari. În prezent, Alphabet are o valoare estimată de 1,24 trilioane de dolari. Tot succesul a pornit însă de la Larry Page și ceea ce se numește PageRank. În timp, a cumpărat sau dezvoltat servicii ca YouTube, Android, Gmail și Play Store.

Pentru ce mai era necesar motor de căutare ca cel gândit de Larry Page

Ca să poţi căuta ceva, oriunde, trebuie să ai acele date indexate. Acesta este şi cazul pe internet. Diferenţa dintre Google, Yahoo şi alte companii care aveau motoare de căutare la acea vreme a fost PageRank.

Acest algoritm a fost gândit de Larry Page. Pe scurt, Google, încă de la început, se descurca mult mai bine la a oferi utilizatorilor cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp. Apoi, pagina iniţială din care căutai era simplă, doar cu logo şi două butoane.

„Deşi despre Google se vorbeşte drept o companie creată de doi magicieni ai computerelor: Serghei şi Larry, Larry şi Serghei, realitatea este că Google e creaţia lui Larry Page, ajutat de Serghei Brin”, a scris Nicholas Carlson într-o biografie neoficială a directorului Google. După fondare, Page a devenit director, iar Brin preşedinte. Între timp, director Google e Sundar Pichai, iar Page și Brin au roluri în Alphabet.

Ce este PageRank? Pe scurt, este un algoritm de analiză a link-urilor de pe internet. Ideea a lui Page a fost implementarea asta ca să acorde o importanță specifică fiecărui element dintr-o mulțime de documente interconectate prin link-uri.

Cu cât un site are mai multe trimiteri spre el, cu atât este mai important și este scos în față la căutări. Astfel, dacă pagina A conține un link către pagina B, atunci, implicit, A afirmă despre B că aceasta este importantă, astfel că B trebuie să fie mai bine cotată în indexare.

Larry Page a dezvoltat algoritmul când era student la Universitatea Stanford. Brevetul aparține Universității Stanford, iar Google deține o licență exclusivă de utilizare a acestuia. În schimbul acestei licențe, Universitatea a primit 1,8 milioane de acțiuni ale companiei, iar acestea au fost vândute în 2005 pentru 336 milioane de dolari.

Numele de Google este, de fapt, un joc de cuvinte de la „googol”, neologism englez pus în circulaţie de către americanul Milton Sirotta în anul 1938, prin care acesta desemna numărul uriaş format dintr-un 1 urmat de 100 de zerouri.

Compania Google concurează puternic cu Microsoft, Apple și Amazon.

Google și Simona Halep, născuți în aceeași zi! La mulți ani!

 

Sursa: Playtech

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.