Gospodarii satelor fie și-au încheiat de mult pregătirile de iarnă, fie… nu mai au mult

0
288

Chiar dacă vremea e nehotă­râtă – ba e cald și soare, ba e frig și plouă – calendarul rămâne ferm: în mai puțin de trei săptămâni începe… iarna!
Ca în fiecare an, gospodarii din județ au făcut pregătirile necesare s-o întâmpine și, acolo unde se mai poate, mai finalizează și unele lucrări de peste vară, încă nefinalizate din lipsă de bani; ajutorul venit de la… „centru“ (chiar și pentru lucrările stabilite clar) fiind ori inexistent ori anemic și dat cu „țârâita“, cum se zice în popor. Ca urmare, arar se vede câte o schimbare spectaculoasă în atmosfera generală, deși suntem în prag de alegeri parlamentare – adică a celor ce ar trebui să vegheze la bunul trai a celor „de jos“, cărora le cer votul. Mai mult chiar – deși n-o declară verde-n față, ci doar prin atitudine și gestică – tot mai puțini edili își mai pun vreo speranță reală în ajutorul „ajunșilor“. Discuțiile cu unii edili pe tema asta au relavat și unele situații mai aparte.
Drumuri și trotuare mai bune
La Șimand, primarul Florin Dema e încă pe teren, în mijlocul drumarilor; vremea-i mai permite să facă asfaltări. „Suntem în lucru cu asfaltarea a 2,5 km de străzi din comună, pe stada Morii și pe cea cu Dispensarul Veterinar și vrem să le finalizăm. Le plătim din bugetul local. Mai facem și renovări de trotuare, pe circa un kilometru lungime, în zonele mai mărginașe din comună. Suntem pe finalizare și cu anveloparea Școlii Generale cu clasele V-VIII  și cu renovarea Grădiniței PN2, din Șimandu de Jos, cu înlocuire de uși și geamuri și introducere de gaz. Pregătirile curente pentru iarnă s-au făcut și se fac la timp, în mod obișnuit. Ne gândim acum la unele acțiuni prin care să marcăm sărbătorile ce ne așteaptă în decembrie“ ne preciza Florin Dema.
Cu gândul la Moș Crăciun…
Iarna poate să vie și la Frumu­șeni, pregătirile sunt încheiate de mult: stocul de lemne e îndestulător, verificările la instalțiile de încălzire făcute, lucrările obișnuite finalizate ori în curs de finalizare, ne asigura primarul comunei. Gos­podarii sunt acum preocupați în a vedea cum îl pot ajuta pe… Moș Crăciun cu darurile. „După cum știți avem Grădiniță nouă iar Școala și Căminul sunt moderni­zate recent. Stocul de combus­tibil îl facem din vreme. Acum ne preocupăm cum să întâmpinăm cât mai bine toate sărbătorile din decembrie. Bunăoară, pentru că mereu ne preocupă tânăta generație, am făcut demersuri ca toți copiii școlarizați ai comunei să aibă un pachet de la Moș Crăciun, inclusiv oas­peții, atunci când va fi sărbătoarea Pomului de Iarnă“ ne mărturisea primarul Reginald Andronic.
Deszăpezirile, cu utilaje proprii
Pregătiri s-au făcut și la Semlac, primărița Letiția Stoian ne mărturisea că acest gen de lucrări au intrat de mult în rutina anuală. Preocupările mari sunt pentru a finaliza noua școală, lucrări ce trenează de ani buni din cauza banilor și a unor încurcături celebre de-acum. „În această perioadă fa­cem unele toaletări stradale la pomii de lângă rețeaua stradală de curent electric. Pentru că este vorba și de câțiva nuci foarte bătrâni ce trebuiau tăiați a fost nevoie să obținem aprobări de la Direcția Agricolă, deci lucrările au trenat puțin. Cât privește încălzirea, aceasta e pe gaz, deci ne-am preocupat doar pentru a face verificările ce se impun la aceste instalații.
Suntem pregătiți să intâmpinăm și iarna, chiar una cu zăpadă, deoarece avem (și sunt funcționale) utilajele pentru a deszăpezi străzile comunei, precum și stocul de nisip. Ne îngrijorează însă faptul că finalizarea noii școli se face greu, după ce tot foarte greu am reușit să obținem banii, deși se știa de acest obiectiv de mulți ani“ ne mărturisea Letițian Stoian.
Finalizarea unei promisiuni
Tot cu finalizare de lucrări se zbate și primarul comunei Șofronea, Ioan Băbău. Anul trecut au început o lucrare amplă din bani proprii a unui spațiu de agrement cu utilizări multiple. Acum se lucrează la finalizarea lui. „Centrul Recrea­țional a convins oamenii că investiția a meritat efortul și a valorificat totodată un teren ce risca să devină groapă de gunoi. Deși unii au vrut să-l ducă în derizoriu – probabil din necunoaș­terea situației – acum vom fina­- liza și planul înclinat ce va fi vara loc pentru iubitorii de skate-board și iarna loc de… săniuș, mai ales pentru copii și tineret!
Cât privește pregătirile curente pentru iarnă le-am finalizat de mult; sunt lucrări… de rutină. Pentru orice gospodar cu experiență, care se respectă, nu sunt aspecte care să creeze probleme“ ne explica domol Ioan Băbău, experimentatul primar din Șofronea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.