Grădiniţa ,,Curcubeul copiilor”, unitate de elită a învățământului preșcolar din județul Arad

0
1610

de VOICU SIDA 

Interviu cu directorul acestei unităţi de învățământ preșcolar, prof. Cristina Zdremţan.

Am pătruns în lumea minunată a celor mici, ,,într-un loc frumos anume, unde e plăcut şi bine”, precum spun şi versurile cântecelului de la Grădiniţa Curcubeul copiilor. Pentru a afla cât mai multe lucruri despre grădiniţă, despre cum se desfăşoară activităţile instructiv– educative la nivel preşcolar, dar şi alte curiozităţi, am decis să stăm de vorbă cu directorul Grădiniţei ,,Curcubeul copiilor” Arad, doamna prof. Cristina Zdremţan. În acest interviu doamna director ne-a destăinuit secretul succesului în educaţie, munca făcută din suflet, cu inima deschisă pentru copilaşi şi preţuirea profesiei alese.

Încredere, siguranță și recunoștință

,,Într-un loc frumos anume, unde e plăcut şi bine”, este începutul imnului grădiniţei dumneavoastră. Detaliaţi-ne puțin despre grădiniţă, locaţie şi dotările de care această instituţie de învăţământ dispune?

Povestea grădiniţei noastre a prins contur în anul anul școlar 1977-1978, sub denumirea de Grădiniţa cu Program Prelungit – Poştă. Mai apoi, în anul 2005 şi-a schimbat denumirea în Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Curcubeul copiilor”. Este o grădiniţă cu renume în municipiul Arad. De-a lungul anilor, toate cadrele didactice care și-au desfășurat activitatea aici, au contribuit ca acesta să fie păstrat și dus mai departe. Grădinița este amplasată în inima oraşului, pe strada Simion Balint, între străzile George Coşbuc și Mărăşeşti, într-o zonă liniştită, ferită de aglomeraţia şi agitaţia urbană. Grădiniţa noastră dispune de zece săli de grupă, de o curte spaţioasă dotată cu aparate de joacă, bucătărie proprie , cabinet medical, cabinet psihologic si logopedic cât și de birourile administrativ, contabilitate şi secretariat.

Pandemia a afectat multe domenii de activitate. La nivel de unitate cum aţi gestionat această situaţie?

La nivelul unităţii noastre, emoţional am simţit lipsa copiilor în grădiniţă. Ne-au lipsit întalnirile cu ei, jocurile şi zâmbetele lor. Întro anumită măsură am încercat să suplinim activităţile cu participare fizică la clasă, cu activităţile online, sub genericul ,,Grădinţa de acasă”. Zilnic au fost postate activităţi pentru cei mici, iar părinţii au fost parteneri în buna desfăşurare a acestora. Fiecare a căutat într-un mod sau altul să se implice, iar fotografiile sau filmuleţele primite ne-au transmis din plin entuziasmul și bucuria copiilor.

Dacă ar fi un singur lucru pe care să îl transmiteţi părinţilor, care ar fi acela?

Recunoştinţă. În primul rând pentru că au ales grădiniţa noastră, recunoştinţă pentru sprijinul şi înţelegerea oferită, atât în vremuri dificile, dar şi când soarele este deasupra grădiniţei noastre. Recunoştinţă, că apreciază şi înţeleg că cele mai importante fiinţe din viaţa lor, au parte de dragoste şi respect în fiecare zi în lumea de poveste din gradinița noastră.

Referitor la educația pe care o primesc copiii în grădinița dumneavoastră, spuneți-ne câteva aspecte principale care se regăsesc în unitate.

Meseria de educatoare ne oferă posibilitatea să transformăm tot ceea ce se întâmplă în grădiniţă într-o lume magică. Educatoarea este cea care prin inermediul jocului îi coordoneză pe copii spre un tărâm magic. Subliniez aici, faptul că avem un colectiv didactic profesionist, alcătuit din educatoare cu pregătire şi experienţă bogată, care au la bază Liceul Pedagogic, studii superioare de specialitate și diverse cursuri formarea continuă. Prin activităţile din grădiniţă transmitem cunoștințe şi formăm copiilor deprinderi, toate prin intermediul jocului. La grădiniţă avem parte de provocări şi satisfacţii, care au ca obiectiv comun: participarea la formarea personalității viitorului adult.

Întrebare de final şi un răspuns de suflet din partea dumneavoastră. Ce înseamnă Grădiniţa Curcubeul copiilor pentru Cristina Zremţan?

Grădiniţa ,,Curcubeul copiilor” este locul în care, în fiecare zi am parte de bucurii și satisfacții, toate binecuvântări ale acestei minunate profesii de educatoare. Aici am descoperit legătura dintre muncă și realizări, dintre pasiunea pentru educația copiilor și bucuria de a-i vedea mari, pregătiți pentru școlaritate. Aici mă bucur de prietenia și sprijinul colegelor mele, împreună cu care realizăm în fiecare zi, lucruri frumoase pentru copii. Mă simt cu adevărat împlinită şi mândră că sunt aici, la gradiniţa curcubeul copiilor, o lume de basm în care protagoniștii sunt cele mai iubite ființe din univers: copiii! Aici lumea e mai frumoasă şi mai bună pentru că este lumea copiilor.

Voicu Sida

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.