OLYMPUS DIGITAL CAMERALa Grădiniţa P.P. 16 – „Grădiniţa Prieteniei“ a fost organizat ieri un concurs naţional de mărţişoare. Peste 300 de mărţişoare din întreaga ţară (Bucureşti, Brăila, Constanţa, Focşani, Satu-Mare, Caraş-Severin, Timişoara şi Reşiţa, precum şi din municipiul şi judeţul Arad, au ajuns la grădiniţă pentru a participa la prima ediţie a Concursului Naţional de creaţie plastică şi practică „Mărţişoare zâmbitoare”.
Juriul a fost alcătuit din profesoarele Emilia Soriţeu şi Mariana Tocaciu, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad şi dintr-o comisie internă a grădiniţei formată din Anca Ulrich, coordonatoarea proiectului şi Mariana Cismaşiu, directoarea grădiniţei şi totodată realizatoarea proiectului.
Concursul s-a bucurat de un succes extraordinar, căpătând conotaţii naţionale, şi datorită promovării acestuia pe didactic.ro, încă de la începutul lunii februarie. „În calitate de educatori suntem obligaţi să facem din tradiţiile, obiceiurile şi creaţiile noastre o carte de vizită cu care să batem la porţiile cunoaşterii şi cu care vom fi primiţi şi apreciaţi oriunde în lume. An de an sărbătoarea de 1 Martie ne readuce speranţa, optimismul, credinţa în bine şi spor la toate. Din încleştarea frigului cu razele soarelui, a întunericului cu lumina, după ultimele zvârcoliri din zilele babelor învinge viaţa primăvara, soarele. Acest triumf al reînvierii şi regenerării nu putea fi invocat decât prin Mărţisor – pe care îl dăruim celor dragi  în prag de primăvară. Mărţişorul este o sărbătoare tradiţională românească a primăverii, a prospeţimii, a bucuriei, a victoriei binelui asupra răului, pe care românii o sărbătoresc în mod unic încă de pe vremea dacilor.Cu această ocazie femeile şi copiii primesc mărţişoare legate cu şnur răsucit din fir roşu şi alb, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşu este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se spune că punerea mărţisorului se face de obicei în zorii zilei înainte de a răsări soarele“, ne-a declarat profesoara Mariana Cismaşiu.
Premiate cu locul I ,,Ghiocel” au fost mărţişoarele realizate de grupa mijlocie A – Grădiniţa PP ,,Grădiniţa Prieteniei”, locul II: Alexandru Toma, localitatea Beclean, jud. Sălaj, locul III: ,,Iepuraş”-Grigoriu Matei, Bucureşti. Menţiunea ,,Soarele” a fost atribuită Grădiniţei PP ,,Furnicuţa”, Arad, iar Premiul Special ,,Floricica veselă” a ajuns tocmai la Vaslui.
În cadrul evenimentului, organizatorii au pregătit un spectacol care a cuprins cântece, poezii şi dansuri specifice zilei de 1 Martie, copiii fiind îndrumaţi de educatoarele: Livia Atanasov, Elena Bacoş, Cristina Boc, Eugenia Berariu, Simona Cos­tea, Florica Crişan, Codruţa-Bianca Dobra, Eva-Agneta Farkaş, Laura Gorgan, Diana Mirăraş, Ramona Onaga, Elena Pîrva, Ana Răileanu, Adela- Diana Redeş, Maria-Valeria Rus, Margareta- Ildiko Tripon, Anca- Codruţa Ulrich, Angela Vancea şi Anuţa-Elvira Vîlcea, atmosfera creată fiind una de sărbătoare pentru prima zi de primăvară.
Activitatea desfăşurată ieri face parte din Proiectul educaţional ,,Sunt mândru că sunt român” şi a avut un caracter cultural educativ dar şi caritabil, mărţişoarele fiind vândute, iar suma adunată urmând a fi donată Centrului Judeţean de Voluntariat Arad.

Recomandările redacției