• Peste 1.000 de abonamente de parcare, pentru persoanele cu dizabilități
  • Locuri de parcare puține și tarife exorbitante.
  • Persoanale cu handicap sau reprezentantul lor legal beneficiază de parcare gratuită.
  • Cardul-legitimație este valabil peste tot în UE.

Nu mai este de mult un secret pentru nimeni că Aradul se confruntă cu o adevărată criză a locurilor de parcare. La orele de vârf, în zonele aglomerate ale municipiului, șoferii pierd uneori zeci de minute înainte de a găsi un loc unde să-și lase mașina. Iar când au găsit respectivul loc, sunt obligați să plătească tarife exorbitante. Există însă și șoferi care pot parca gratuit, deși acest lucru nu le garantează și faptul că vor găsi un loc de parcare liber.
Nu mai puțin de 1.030 de abonamente de parcare cu gratuitate pentru persoanele cu handicap au fost emise de către S.C. RECONS SA, în decursul unui an. Astfel, peste 1.000 de persoane cu dizabilități sau reprezentanții legali ai acestora cu domiciliu în județul Arad beneficiază de această gratuitate. Persoanele cu dizabilităţi sau repre­- zentanţii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un abonament (card-legitimație) pentru locurile gratuite de parcare. În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică sunt rezervate şi semnalizate prin semn internaţional cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap. Actele necesare pentru eliberarea unui card legitimaţie pentru persoane cu handicap, conform Legii nr. 448/2006, sunt certificatul de încadrare în grad de handicap, actul de identitate, poză tip buletin, în cazul reprezentantului legal, dispoziţia privind instituirea curatelei, copie xerox card legitimaţie anterioară. „Au fost emise 1.030 de abonamente-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap în perioada mai 2017 – mai 2018. Noi le emitem pe durata 12 luni, 24 luni sau permanent, în funcție de certificatul de încadrare care indică gradul de handicap. Abonamentele sunt nominale, au serie și număr, dar nu este specificat numărul de înmatriculare, astfel poate fi folosit de persoana respectivă (n.r. – persoana cu handicap sau reprezentantul legal) pentru orice autoturism. Abonamen­tele de parcare sunt emise în baza certificatului de înca­dra­re în grad de handicap eliberat de DGASPC Arad. Cel mai probabil, numărul de carduri emi­se va scădea, întrucât valabi­- litatea a fost schimbată de la un an la doi ani, începând cu vara anului 2017”, ne-a declarat Ovidiu Dragoman, șeful Serviciului Parcări din cadrul RECONS.
Amenzi de la Poliția Locală
Potrivit acestuia, persoanele care folosesc legitimații falsificate sau cu termenul de valabilitate expirat vor fi sancționate de Poliția Locală, deoarece nu intră în atribuțiile RECONS. De asemenea, cardul-legitimație este va­labil în toate țările membre ale Uniunii Europene, deținătorii acestor carduri având dreptul de a parca și pe spațiile nesemna­lizate. Cuantumul unei amenzi aplicată șoferilor care staționează fără drept pe spațiile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități este de 100-120 de lei și aceste sancțiuni reprezintă aproximativ 10% din totalul amen­zilor aplicate.

Recomandările redacției