Grecia a trecut printr-o perioadă extrem de grea si problemele par că nu se opresc. După criza datoriilor, a venit pandemia, iar acum statul este amenințat de efectele schimbării climatice. Plaje întregi sunt acoperite de ape și păduri întregi au dispărut în incendii. Toate acestea ar putea afecta serios turismul, o componentă vitală pentru economia statului.

Accelerarea eroziunii costiere și creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice reprezintă o amenințare existențială pentru zone precum vestul Halkidiki, un punct fierbinte turistic din nordul Greciei, cu păduri luxuriante și nisipuri aurii, frecventat inclusiv de români.

Regiunea a fost una dintre cele mai grav afectate de criza financiară care a devastat Grecia din 2010 până în 2018, micșorând economia cu o treime

George Perperis, lider local: „Aici era o plajă de 20 de metri lățime care a dispărut complet în ultimii ani, de aici începea o plajă mare și veneau oamenii să înoate. Dacă vine un străin, ce să mai vadă acum?”

Experții spun că eroziunea de coastă în Halkidiki, care atrage aproximativ 10% din cei 30 de milioane de vizitatori anuali ai Greciei, s-a intensificat în ultimii ani. Au fost identificate optsprezece zone din regiune care prezintă o vulnerabilitate a coastei.

Costas Gioutikas, subprefect: „Dispar efectiv segmente de plajă, plaje lungi de zece metri nu mai sunt, iar apa ajunge până în zona rezidențială și se transformă, în alte locuri, în mormane de nisip”.

Zona este tot mai des lovită de fenomene meteo extreme

În noaptea de 11 iulie 2019, cel puțin șapte persoane au fost ucise și peste 100 rănite în urma unei furtuni de scurtă durată, care a lovit o zonă turistică din Nea Plagia din Halkidiki.

Înainte de pandemie, turismul reprezenta aproximativ o cincime din economia Greciei și o proporție similară a locurilor de muncă, încasând venituri de 18 miliarde de euro în 2019, conform digi24.

Economiștii avertizează că provocările aduse de schimbările climatice – modele meteorologice ciudate, maree care inundă plajele, veri arzătoare și o scădere a precipitațiilor – ar putea reprezenta un impact semnificativ asupra potențialului de creștere al Greciei.

Recomandările redacției