Grefierii din Arad s-au raliat protestului inițiat de colegii lor din țară, pentru a bloca abrogarea pensiilor speciale în Parlament, cu mențiunea că ei beneficiază de pensie de serviciu. Protestul a avut loc între orele 10 și 11, azi dimineață, în fața Palatului Justiției. De menționat este faptul că acest protest nu a perturbat în vreun fel activitatea instanței (n.r. – Tribunal și Judecătorie).

Este un protest spontan ca reacție a grefierilor din întreaga țară la propunerile legislative care se dezbat astăzi în Plenul Camerei Deputaților cu privire la abrogarea pensiilor speciale. Însă personalul auxiliar din instanțe și parchete nu beneficiază de pensie specială. Pensiile de care beneficiem noi sunt pensii de serviciu, care se acordă la o vechime minimă de 25 de ani de sistem, ca limită de vârstă 60 și fac parte din așa numitele pensii ocupaționale, cum sunt ele prevăzute în Uniunea Europeană. Prin statutul nostru, prin legea de organizare judecătorească, prin toată legislația care privește sistemul judiciar, avem o grămadă de interdicții și pensia a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi și libertăți și instituirea unor interdecții și incompatibilități. În prezent sunt aproximativ 1.700 de beneficiari, media de pensie de serviciu este de circa 4.000 de lei, contrat a ceea ce se susține că sumele ar fi imense. O parte este suportată de bugetul de stat și o parte din asigurările sociale”, a spus Iura Iuliana, grefier în cadrul Tribunalului Arad.   

Grefierii au atras atenția asupra unor aspecte din munca lor, precum înregistrarea soluțiilor în portalul Ecris. Practic ei nu pot pleca acasă la sfârșitul programului până nu sunt finalizate dosarele în lucru și înregistrată soluția din ziua respectivă în portalul instanței.

Munca unui grefier nu poate fi terminată în doar 8 ore. Deci vorbim despre muncă peste program, incompatibilități ca în cazul magistraților, o sumedenie de drepturi care ne sunt interzise. Toți grefierii au boli dobândite din cauza programului solicitant de muncă. Vreau să menționez că grefierul nu dactilografiază la dictarea judecătorului, în afara ședinței de judecată ci redactează după propria gândire. Iar consemnările pe care le ia grefierul în sala de ședință sunt foarte importante, pentru că în funcție de asta judecătorul hotârăște. După 17 ani de activitate, am ajuns să am o boală incurabilă”, a spus Petrar Ramona.

Recomandările redacției