Este foarte important să ştim să ne spălăm hainele dacă dorim ca acestea să reziste mai mult. În acest articol, identificăm cele mai des întâlnite 15 gre­şeli pe care le facem când spălăm rufele. Iată care sunt:
1. Nu le sortăm cum trebuie. Nu este de ajuns să le diferenţiem numai pe culori, ci trebuie să acordăm atenţie şi tipului de material. Spre exemplu, hainele din lână ar trebui spălate separat, iar prosoapele nu ar trebui amestecate cu hainele sintetice.
2. Insistăm prea mult pe pete. Să nu vă mire dacă apare o gaură în locul petei pe care aţi încercat din greu să o îndepărtaţi. Dacă vreţi să îndepărtaţi petele, nu trebuie să le frecaţi prea tare. Este de ajuns să puneţi detergent pe ea şi să lăsaţi să se absoarbă.
3. Folosiţi prea mult dero. Folosirea unei cantităţi prea mare de detergent cau­zează formarea de spumă ce poate face că mizeria să se strângă la nivelul gulerului tricourilor sau cămăşilor. Astfel, în loc să devi­nă mai curate, hainele devin mai murdare.
4. Nu acordaţi atenţie fermoarelor. Fermoarul trebuie bine închis înainte de a băga hainele la spălat, altfel riscaţi că simţii să sară şi să distrugă hainele.
5. Încheierea nasturilor. Amintiţi-vă că întotdeauna să descheiaţi nasturii hainelor, altfel aceştia se vor desprinde şi hainele vor arăta neîngrijit.
6. Folosiţi prea mult înălbitor. Înălbitorul afectează ţesutul şi hainele se vor deteriora mai repede. De aceea, este de preferat să fierbeţi lenjeria şi să adăugaţi puţin suc de lămâie în apă.
7. Spălarea costumelor de baie în maşina de spălat. Costumele de baie şi alte haine din latez sau elastan nu trebuie spălate la maşina de spălat. Se recomandă să le spălaţi la mână în apă rece.
8. Punerea maşinii de spălat pe pauză. Unii oameni consideră că suprasolicită maşina de spălat dacă spală în mai multe cicluri, aşa că o pun pe pauză. Este greşit. Este bine să lăsaţi maşina de spălat să meargă căci va folosi mai puţină energie electrică.
9. Folosirea unui singur ciclu pentru spălarea pernelor şi paturilor. Dacă spălaţi pernele de fulgi sau pătura la maşina de spălat, puneţi 2 ciclcluri consecutiv: fulgii reţin spumă, aşa că este posibil să rămână săpun în interiorul pernelor.
10. Spălarea hainelor fără o sortare. O activitate care nu place nimănui este cea de a căuta şosetele în maşina de spălat. Mai bine este să spălaţi numai şosetele o dată.
11. Folosirea balsamului pentru spă­larea prosoapelor. Substanţele chimice din balsam reduc, în timp, capacitatea de absorbţie a prosoapelor, mai bine să nu puneţi deloc.
12. Spălarea prea multor haine deodată. Nu încărcaţi maşina de spălat căci se poate strica.
13. Spălarea greşită a gecilor şi ha­noracelor. Pentru a nu deteriora gecile şi hanoracele,puteţi pune 3 mingi de tenis în maşină căci vor absoarbe spumă.
14. Folosirea unor detergenţi prea scumpi. Există şi alternative mai ieftine şi mai eficiente, spre exemplu sarea care face că hainele să fie mai strălucitoare sau cretă care îndepărtează petele. Sucul de lămâie face hainele mai moi şi le oferă un miros plăcut.
15. Nu aveţi grijă de maşina voastră de spălat. Chiar dacă şi-a încheiat ciclul de spălare, nu închideţi maşina de spălat, lăsaţi-o deschisă pentru a se usca. O dată pe an, puneţi maşina pe ciclu de spălare doar cu apă caldă şi oţet.

Recomandările redacției