Vineri, muncitorii Astra Rail Industries au pichetat din nou sediul Greenbrier, întrucât negocierile privind contractele de muncă au eșuat. În urma reluării discuțiilor, conducerea companiei le-a promis că toate deciziile privind revendicările angajaților vor fi luate luni, nu în data de 20 mai, cum s-a stabilit în cursul zilei de joi. „Tocmai pentru a rezolva cât mai urgent aceste probleme și a pune capăt acestei situații conducerea și managementului companiei din Europa au hotărât ca negocierile să se reia luni. Acestea se vor desfășura conform legii, nu putem ieși din cadrul legal” au spus reprezentanții companiei. De asemenea, muncitorilor li s-a transmis că managementul le cere să reia activitatea normală de muncă, îndemn care nu a fost pe placul protestatarilor.

Totodată, conducerea a promis să aplice cu data de 1 mai a.c., beneficiile care se vor acorda și se vor regăsi în drepturile salariale plătite în data de 27 mai. Protestatarii au decis că activitatea va fi reluată când vor fi luate decizii clare în privința lor.

Printre revendicările muncitorilor, amintim: pentru un salar de 3.500 brut, majorarea salarială să fie minim 25 %, să se reducă grilele de salarizare de la 16 grile la 5 grile, în ceea ce privește primele de sărbători impozitarea să fie suportată de către firmă, abonamentele muncitorilor să fie suportate în totalitate de către firmă, revenirea cât mai curând la vechiul program de muncă de 8 ore, condiții de muncă mai decente, iar toate aceste condiții să intre în vigoare cu data de 1 mai 2019.

„Sunt salarii de 2.800 brut, dar ajunge acasă cu 1.200 lei. Condițiile sunt foarte grele, iarna e foarte frig, vara e foarte cald, e praf, mizerie, iar echipamentele de protecție sunt dezastru. Uitați-vă la oameni ce echipamente au, astea nu sunt salopete, pentru că iau foc, de multe ori s-a întâmplat, și mie mi s-a întâmplat. În alte sectoare s-a investit, aici nimic. Lucrăm de atația ani în frig, ne presează cu munca. Ne cer tot mai mult, însă cu oameni pe jumătate cât erau înainte, nu vor să angajeze și mulți au plecat din motivele astea. Cei puțini care vin, primesc salarii mai mari ca noi. Își bat joc de oameni, mulți au plecat din cauza asta. Aduc indieni, polonezi. E diferență foarte mare de salarii și vor să le aducă la nivel”, a spus unul dintre protestatari.

Recomandările redacției