Greva tăceriiÎn continuare apele sunt tulburi la Filarmonica de Stat Arad. Sindicaliştii-artişti de aici au organizat, ieri, o conferinţă de presă în care şi-au exprimat, din nou, nemulţumi­rile. Mihai Dogaru, liderul de sin­- dicat a spus, printre altele: „Informăm presa că la Filarmonică problemele pe care le-am avut până acum s-au acutizat. În continuare avem probleme cu studiul individual, cu persecuţiile venite din partea managerului,  şicanele pe care ni le face el sunt zilnice. A revenit pe tapet problema cu invitaţia Amba­sadei Române din Republica Cehă; cea în care Corul Filarmonicii format din 18 persoane este invitat să susţină în data de 13 decembrie un recital de colinde româneşti la Praga. Întrucât membii corului au refuzat să-i ceară iertare domnului dr. Alin Văcean pentru nişte vini închipuite, domnia sa ne-a transmis că în acest caz corul nu va mai pleca în Cehia. Imediat a apărut, nimeni nu ştie de unde, o a doua invitaţie, în care de data aceasta nu mai e invitat corul, ci un grup de artişti din Arad. Întrucât problema este confuză şi de nerezolvat iar timpul până la data concertului este foarte scurt, Filarmonica a ratat în mod cert ocazia de a cânta la Praga.“
Liderul de sindicat Mihai Dogaru, Robert Daniel Rădoiaş – dirijorul Corului Academic precum şi ceilalţi sindicalişti au pus la dispo­ziţia presei copiile celor două invitaţii. Aceste invitaţii sunt aproape identice, singura deosebire fiind numele invitaţilor; ambele purtând numărul de ordine 2092 şi ambele având aceeaşi dată de expediere: 9 octombrie 2014.
Întrucât acest lucru lezează din nou interesele majore ale instituţiei, imaginea ei, sindicatul-artiştilor din  Filarmonică a hotărât să facă o grevă inedită: în concertul simfonic de azi, de la orele 19,00 artiştii păstrează timp de zece minute o tăcere în semn de protest, care se doreşte a fi un semnal către public pentru situaţia existentă. Cele zece minute  de tăcere se vor înfăptui în plin spectacol, în partea a doua a concertului, înaintea „Fanteziei pentru pian, cor şi orchestră op. 80“ de Ludwig van Beethoven, când atât instrumentiştii cât şi membrii corului vor înceta să mai cânte timp de zece minute.

Recomandările redacției