După cum vă informam în numărul de ieri al ziarului nostru, medicii veterinari arădeni au intrat în alertă din cauza unui focar de gripă aviară care a apărut în Ungaria. Asta, după ce, un virus extrem de periculos, H5N8, caracterizat de medici ca fiind înalt patogen, apăruse anterior în Germania, Danemarca, Elveţia şi Olanda. Dr. Viorel Agud, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor susţine că au fost luate măsuri pentru prevenirea extinderii bolii.  „Au fost instruiți medicii veterinari oficiali zonali și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, cu privire la semnele clinice manifestate de păsări în influența aviară și continuarea asigurării unei supravegheri sanitare veterinare continue a păsărilor domestice și sălbatice, privind influența aviară, prin recoltarea de probe pentru examen de laborator. Au fost instruiți  deținătorii de păsări din cele cinci exploatații comerciale de găini ouătoare și o exploatație de pui de carne, existente pe raza judeţului Arad, cu privire la înăsprirea și respectarea cu stricteţe
a condiţiilor de biosecuritate în aceste ferme; respectarea procedurilor de filtru sanitar-veterinar, supravegherea zilnică a efectivelor de păsări privind starea lor de sănătate,  consemnarea acestor date în registrul de control zilnic. De asemenea, deţinătorii de păsări trebuie să anunţe de îndată serviciile veterinare dacă apar  modificări  în comportamentul păsărilor din fermă, privind consumul scăzut de hrană și apă, de până la 20%, scăderea producției de ouă cu mai mult de 5%, rata mortalității mai mare decât în alte perioade sau a oricărui alt semn clinic de îmbolnăvire”, susţine Agud.
Păsările trebuie ţinute închise
De asemenea, crescătorii de păsări trebuie înștiințați prin grija serviciilor veterinare și a primăriilor, despre necesitatea de a ține păsările închise în curți, pe cât posibil în spații acoperite, pentru a se evita contactul cu păsările salbatice. „Pentru adăparea păsărilor nu se va folosi apa de suprafață din bălţi, lacuri sau ape curgatoare, care ar putea fi contaminate de păsările sălbatice, în special de cele migratoare. Hrana și apa păsărilor din gospodării, trebuie să fie administrată în spații închise și acoperite, astfel încât să se impiedice contactul cu păsările sălbatice care pot ateriza din zbor”, a ţinut să mai precizeze Agud. Crescătorii de păsări sunt sfătuiţi să anunţe de urgenţă medicii veterinari dacă apar modificări în comportamentul păsărilor, dacă acestea consumă apă mai puţină, slăbesc, scade producţia de ouă, dacă li se inflamează mucoasele din zona capului, dacă apar diverse secreții sau dacă păsările încep să moară. „Deținătorii de păsări domestice au fost informaţi despre rolul pe care-l au păsările sălbatice «punte» (guguștiuci, vrăbii, porumbei, etc.) în difuzarea virusului influenței aviare și pericolul pe care îl reprezintă migrația ce se află în plină desfăşurare în această perioadă. Cetățenii care găsesc păsări sălbatice muribunde sau moar­te, au obligația de a anunța imediat medicii veterinari, în vederea recoltării de probe pentru examene de laborator, sau DSVSA Arad,  la numărul de telefon 0257-0281925”, a încheiat Agud.
(L.Ş.)

Recomandările redacției