Gripa aviară „închide” piețele de păsări pentru 30 de zile

0
554

Având în vedere solicitarea Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, referitoare la adoptarea unor noi măsuri în contextul evoluției recente a virusului influenței aviare (gripei aviare) subtipul H5N8, la păsările domestice dintr-o exploatație avicolă comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș,  Centrul Național de Combatere a Bolilor   adoptă prezenta   

DECIZIE

Art. 1  În vederea prevenirii răspândirii virusului influenței aviare la păsările domestice  pe teritoriul național, începând cu data de 08.05.2021 se dispun următoarele măsuri:

  1. a) suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile, în toate localitățile de pe teritoriul României;
  2. b) suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României (de la puii de o zi până la păsări reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijloacelor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Art. 2  Verificarea respectării măsurilor prevăzute se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în punctele de trecere a frontierei de stat, ce vizează transporturile de păsări vii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.