gripa

Două persoane au decedat deja la Arad din cauza infectării cu virusul gripal AH1N1, iar o a treia victimă se află internată în stare critică în spital. Prima victimă, un bărbat de 42 de ani, a murit la spitalul din Timişoara, după ce fusese diagnosticat cu virusul gripei porcine. În ceea ce îl priveşte pe al doilea pacient, „în data de 23 februarie bărbatul de 38 de ani, cu domiciliul în municipiul Arad, s-a internat prin Unitatea de Primiri Urgenţe în secţia ATI 1 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, prezentând febră 39 C, mialgii, tuse, dispnee la eforturi mici, cu debutul bolii în data de 17 februarie. Diagnosticul la internare: bronhopneumonie comunitară; insuficienţă respiratorie acută cu necesar suport ventilator; suspect gripă formă severă; obezitate morbidă; insuficienţă renală acută; trombocitopenie; sistem de hepatocitoliză. S-a instituit tratament antibiotic cu HHC şi Tamiflu. În cursul după amiezii starea generală se alterează progresiv, funcţiile pulmonare se depreciază şi se decide intubaţia orotraheală“, ne relatează dr. Laura Nicolescu, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

În cazul aceluiaşi pacient s-au recoltat probe pentru virusul gripal în data de 23 februarie, care s-au trimis la Institutul Cantacuzino Bucureşti, rezultatul fiind pozitiv pentru virusul gripal de tip A H1N1. Pacientul nu a fost vaccinat antigripal şi nu a fost plecat în străinătate.

Mama pacientului, internată în data de 25 februarie în secţia Reumatologie a Spitalului Judeţean, se transferă în secţia Boli infecţioase cu diagnostic viroză respiratorie; contact gripă.

S-au instituit la nivelul secţiilor ATI şi Reumatologie următoarele măsuri: izolarea pacientului în rezerva din secţia ATI1; folosirea de către personalul medical şi auxiliar din secţia ATI1 a echipamentului de protecţie adecvat (mască facială şi mănuşi obligatoriu la intrarea în salon); folosirea dezinfectantului pentru mâini obligatoriu înainte şi după intrarea în rezervă; limitarea duratei vizitelor la maxim cinci minute, toţi aparţinătorii intrând în salon cu echipament de protecţie complet (mască facială, halat, botoşei); folosirea dezinfectantului pentru mâini obligatoriu înainte şi după intrarea în rezervă; urmărirea cu atenţie a contacţilor de salon a mamei pacientului.

Medicii epidemiologi mai susţin referitor la evoluţia cazului confirmat de gripă că starea generală a acestuia, gravă încă de la admiterea în secţia ATI, a înregistrat o evoluţie nefavorabilă, necesitând de la internare suport respirator ventilator, apoi tratament inotrop cardiac, vasopresor, cortizon, termoliză externă.

În ciuda tratamentului antibiotic administrat, medicii nu au mai putut face nimic. În data de 1 martie, pacientul prezintă stop cardiac ce nu răspunde la manevrele de resuscitare şi se declară decesul la ora 01.20.

„În ceea ce o priveşte pe mama pacientului decedat, având în vedere că a înregistrat o evoluţie uşor favorabilă, a fost externată la cerere. În acest moment mai există înregistrat un pacient cu gripă porcină, starea sa fiind gravă“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu.

Recomandările redacției