gripaPe când ne pregăteam să spu­nem adio îmbolnăvirilor de sezon, gripa revine în forţă la Arad. Medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au înregistrat în ultima perioadă 16 cazuri noi de gripă. „Dintre cele 16 cazuri clinic compatibile cu gripa o singură persoană a necesitat internarea. Este vorba despre un caz de gripă AH3, care nu este însă gripă pandemică. Alte două cazuri au fost infirmate de către Institutul Cantacuzino din Bucureşti“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Două persoane au decedat deja la Arad din cauza infectării cu vi­rusul gripal AH1N1. Prima victimă, un bărbat de 42 de ani, a murit la spitalul din Timişoara, după ce fu­sese diagnosticat cu virusul gripei porcine. În ceea ce îl priveşte pe al doilea pacient, „în data de 23 fe­bruarie bărbatul de 38 de ani, cu domiciliul în municipiul Arad,        s-a internat prin Unitatea de Primiri Urgenţe în secţia ATI 1 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, prezentând febră 39 C, mialgii, tuse, dispnee la eforturi mici, cu debutul bolii în data de 17 februarie. Diagnosticul la internare: bronhopneumonie comunitară; insuficienţă respiratorie acută cu necesar suport ventilator; suspect gripă for­mă severă; obezitate morbidă; insuficienţă renală acută; trombocitopenie; sistem de hepatocitoliză. S-a instituit tratament antibiotic cu HHC şi Tamiflu. În cursul după amiezii starea generală se alterează progresiv, funcţiile pulmonare se deprecia­ză şi se decide intubaţia orotraheală“, ne relatează dr. Laura Nicolescu. Pacientul avea să moară câteva zile mai târziu.
Răceala se distinge prin con­gestie nazală, rinoree (curge nasul), strănut, tuse, disconfort generali­zat şi ochi umezi. Nu există vaccin împotriva răcelilor, deoarece acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri. Acestea se declanşează în urma contactului direct cu persoanele bolnave şi evo­­luează treptat. Gripa se insta­lează brusc, este mult mai gravă decât răceala şi se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp. Vestea bună este că vaccinarea anuală previne infecţia cu virusurile gripale. Perioada de vaccinare începe din luna noiembrie şi se poate extinde până în luna martie. Simpto­mele de gripă sunt: febră, dureri de cap, frisoane, tuse uscată, dureri musculare, oboseală şi stare gene­rală de rău; ca şi în cazul răcelilor, apar rinoreea, strănutul, congestia na­zală şi ochii umezi. Copiii pot manifesta stări de greaţă şi vărsături.
„În primăvară, odată cu creş­terea temperaturilor, la fel ca şi toamna-iarna,  frecvenţa răcelilor şi a gripei este mai mare, nu atât din cauza temperaturilor scăzute, cât din cauza scăderii imunităţii organismului şi a alimentaţiei mai sărace în vitamine de peste iarnă. Renun­ţarea la îmbrăcămintea groasă este o greşeală în această perioadă. Temperaturile sunt înşelătoare, iar numărul infecţiilor sunt în creş­tere“, mai spune dr. Laura Nicolescu.

Recomandările redacției