Aproape 200 de oameni au murit, în sezonul 2018-2019, din cauza gripei. Copii, adulţi și bătrâni au căzut pradă acestui virus. Unii mai aveau și alte probleme de sănătate, iar virusul le-a agravat starea de sănătate. Cu toţii aveau în comun un singur lucru: nu erau vaccinaţi, potri­vit Click.
Cine trebuie să se vaccineze
antigripal
„De la cel mai mic până la cel mai în vârstă. Dar în special persoanele cu diverse afecțiuni. Cei cu boli pulmonare, diabeticii, pacienții cu ciroză hepatică sunt printre cei care fac parte din gru­purile de risc”, a explicat Prof Univ. Dr. Adrian Strinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infec­ți­oase „Matei Balș”, în ca­drul unei conferințe de presă.
Lucruri importante despre
vaccinarea antigripală
1. Cine are nevoie de vaccinare antigripală? Toți avem nevoie de imunizare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea tuturor persoanelor punând accent deosebit pe vaccinarea vârstinicilor, femeilor gravide şi persoanelor cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, pulmonare, diabet. Personalul medical, de asemenea, trebuie vaccinat pentru protecţia proprie şi pentru a nu transmite boala la locul de muncă.
2. Gripa este o infecție gravă? Este o boală infecțioasă cu răspândire rapidă. Gripa poate evolua grav, chiar şi până la deces, mai ales în cazul persoanelor vârstnice şi la cele cu co-morbidităţi.
3. Cât de eficace este vaccinul? „Nu pentru toată lumea este la fel de eficace. Însă cei care se imunizează au șanse să nu facă gripă sau să facă forme mai ușoare ale bolii”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.
4. Se pot produce îmbolnăviri din cauza vaccinului? „Nu. Nu este posibil să te îmbolnăveşti de la vaccinul anti-gripal, deoarece vaccinul nu conţine virusuri vii”, a mai explicat profesorul Rafila.
5. Când este bine să ne vaccinăm? Campania de vaccinare antigripală începe din a doua jumătate a lunii octombrie.

Recomandările redacției