Deși propaganda Moscovei l-a declarat mort în regiunea Mariupol, doborât de forțele speciale ruse după doar 20 de minute de luptă, după o săptămână întreagă de tăcere radio, cel pe care tabloidele britanice îl descriu ca fiind „cel mai mortal lunetist din lume” este încă viu.

„Am fost ultimul care a aflat că am fost mort”, a declarat luni, jurnaliștilor canadieni de la La Presse, fostul soldat din Quebec poreclit Wali, în cadrul unui videointerviu luat în Ucraina.

Din 15 martie, statusul său a fost subiectul celor mai sinistre zvonuri de pe internet. Presa electronică chineză a fost cea care părea să fi dat vestea eliminării lui de către forțele speciale ruse. Zvonul a devenit apoi „știre confirmată” pe un cont fals de Instagram al forțelor speciale rusești, care vinde accesorii militare. Pe Twitter, un utilizator a postat chiar fotografii cu „înmormântarea” lui.

Rușii atacă doar de la distanță, pentru că se tem să se apropie

În realitate, după ce a plecat săptămâna trecută pe front într-o unitate a armatei ucrainene, lunetistul din Quebec spune că a suferit timp de câteva zile tirul intens al tancurilor și artileriei rusești. „Am văzut o minge de foc pe lângă mine la trei metri de capul meu. A fost suprarealist”, spune lunetistul, care s-a întors neatins de la prima sa misiune în regiunea Kiev. 

Wali spune că nu a tras niciun foc în timpul acestor ciocniri, dar că a contribuit la eliberarea mai multor poziții de artilerie rusă și că asalturile conduse de unitatea sa au făcut posibilă „reluarea terenului de la inamic”. „Este un pic ca un război de propagandă, în care armatele care își umflă piepturile în timp ce aruncă cu obuze una în cealaltă. Tancurile stau la periferie. Rușilor le este frică să se apropie. Există foarte puțin contact direct între luptători, dar presiunea este cu adevărat intensă”, a declarat Wali.

În timp ce zvonurile despre moartea lui au umplut internetul, Wali însuși spune că imaginea legendară care i-a fost creată este una nereală, ridicolă chiar, anunțând că însuși mitul deținerii recordului pentru o tragere eficientă la o distanță de 3,45 km este un fals, performanța aparținându-i, de fapt, unui alt lunetist canadian. 

„Aici, sunt oameni care mă recunosc. Unii mă opresc chiar pe stradă pentru a-mi cere să le semnez brațele. Nu vreau ca oamenii să-mi exagereze faptele de arme, dar mă bucur că inspir oamenii”, spune fostul soldat al Royal 22 â  Régiment. El spune că vrea să-și folosească notorietatea pentru a convinge alți luptători voluntari experimentați să vină să apere Ucraina. „O fac pentru o cauză dreaptă și vorbesc cu adulți responsabili”, spune el.

sursa: www.podul.ro

Recomandările redacției